ABZ lanceert ruitschade-calculator

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgens Kwik-Fit is er onder opdrachtgevers veel vraag naar een objectieve methode voor het berekenen van ruitschade, vooral bij ruitvervanging. In de branche wordt weliswaar de door de auto-importeurs bepaalde bruto ruitprijs als uitgangspunt genomen, maar niet elk schadebedrijf zorgt voor een regelmatige update; doordat de ruitprijzen sterk fluctueren kan er dus veel verschil zitten tussen de prijzen die de ruitherstellers factureren.

Objectief systeem
Volgens Pieter Bikker, fleetsales director bij Kwik-Fit, is dit probleem nu door ABZ opgelost. “ABZ houdt in zijn database de actuele prijzen bij, wij voeren het uurtarief in. Als het systeem in de branche gemeengoed wordt, heeft de opdrachtgever veel beter inzicht in hoe de prijs tot stand komt en waar de prijsverschillen tussen diverse herstelbedrijven vandaan komen.”

De toenemende vraag naar transparantie lijkt haaks te staan op beweringen die eind vorig jaar in televisieprogramma Radar werden gedaan. De belangrijkste conclusies in dat programma waren dat de ruitschademarkt niet transparant is, maar dat dit mede komt doordat opdrachtgevers samen met de herstelketens de prijzen kunstmatig hoog houden om zo de noodzaak tot verzekeren in stand te houden. “Wij zijn juist door schadeherstellers en opdrachtgevers benaderd om een dergelijk systeem in de markt te zetten”, reageert ABZ-directeur Peter van den Heuvel.

`Niet iedereen wil transparantie`
Het systeem is in diverse landen al langer in gebruik. “In Nederland was de tijd er nog niet rijp voor”, aldus Van den Heuvel. Bikker weet wel waarom: “Niet iedere herstelketen heeft baat bij transparantie.”

Lees ook het interview met Pieter Bikker in Automotive 9, die aanstaande vrijdag verschijnt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.