Autobranche weer een innovatie-award rijker

Redactie Redactie
• Laatste update:

RAI Vereniging, Bovag, Leaseplan Nederland, AutomotiveNL en Roland Berger Strategy Consultants organiseren de wedstrijd, waarvoor de onafhankelijke stichting Automotive Innovation Award is opgericht.

De AIA gaat concurreren met onder andere de Autoweek Innovatieprijs, de Automechanika (dan wel Autovak, Equip-Auto) Innovatie-award en de Remarketing Innovation-award (niet uitgereikt dit jaar).

Innovatiekracht
Saillant detail is dat een eerdere innovatie-award voor de branche, de toonzetter, in 2010 werd gecancelled wegens een gebrek aan innovaties. De `nieuwe` branche-award is dan ook toegankelijk voor meerdere branchesectoren. Deelname aan de AIA staat open voor Nederlandse fabrikanten, retailers, importeurs, opleidingsinstituten, toeleveranciers, (financiële) dienstverleners, technologiebedrijven, brancheorganisaties en overheden.

Alle inzendingen worden door een onafhankelijke jury (die geen verbinding heeft met de partners of sponsoren) geëvalueerd op hun innovatieve waarde op de lange termijn en baanbrekende karakter. Het is een vereiste dat de inzending marktrijp en inzetbaar is binnen de automotive sector.

Onafhankelijk
Met de award willen de initiatiefnemers de innovatiekracht van de sector zichtbaar maken en `de discussie met de overheid naar een hoger plan tillen`. “De Nederlandse autoindustrie is zo georganiseerd dat iedereen vanuit zijn eigen kanaal toenadering zoekt tot de overheid. Wij willen dat vanuit de AIA gezamenlijk doen voor de hele branche”, zegt Klaas Willem van Ommen, directeur stichting AIA. Verder moet de prijs partijen stimuleren om meer gebruik te maken van publiek-private samenwerkingen. 

Als enige commerciële partij die zelf – min of meer – onderdeel uitmaakt van de autobranche is Leaseplan een vreemde eend in de bijt onder de vijf partners. Zou een partij als bijvoorbeeld de VNA geen betere vertegenwoordiger zijn voor de leasebranche? “Het initiatief voor deze award kwam vanuit deze vijf partners. De directie van Leaseplan zit ook in het bestuur van VNA en kan dus ook die belangen behartigen”, aldus Van Ommen. “Overigens is de jury die de inzendingen beoordeelt zoals gezegd onafhankelijk van de partners.”

De AIA verwacht dit jaar twintig à dertig inzendingen te ontvangen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.