Fehac kraakt milieurapport oldtimers

Redactie Redactie
• Laatste update:

In augustus 2012 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het rapport `Milieu-effecten van Oldtimers`. In dit rapport werd berekend dat de Nederlandse oldtimers 1,5 miljard kilometers per jaar rijden en voor veel NOx en PM10 uitstoot zorgen. Volgens het PBL zou een uitgebreide milieuzone, waarbij de oldtimers in elke bebouwde kom geweerd worden, de oplossing zijn voor het beperken van de milieubelasting door oldtimers.

Norm
Fehac analyseerde het PBL-rapport met een aantal onafhankelijke deskundigen en kwam tot heel andere cijfers en conclusies. “Het PBL heeft in zijn rapport ten onrechte het aantal kilometers dat een beperkte groep oldtimers, die dagelijks gebruikt wordt aflegt, als norm gesteld voor alle oldtimers. Hierdoor gaat men uit van veel meer kilometers en bijbehorende vervuiling. Ook komt deze groep veel binnen de bebouwde kom. Het merendeel van de oldtimers wordt echter slechts recreatief gebruikt. Zij rijden veel minder kilometers. En dan meestal buiten de bebouwde kom.

Schade
Fehac laat weten de kwaliteit van het PBL-rapport te betreuren. Volgens de federatie is mede door dit rapport de mrb-vrijstelling ter discussie komen te staan. En ondervinden autobedrijven die zich met oldtimers bezig houden schade van de onzekerheid rondom de mrb-vrijstelling. Bovag, RAI Vereniging, Focwa, Knac, Fehac en ANWB hebben inmiddels de krachten gebundeld de vrijstelling voor recreatief gebruik te handhaven.