‘Brede aanpak nodig om steden leef- en bereikbaar te houden’

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
De Mobiliteitsalliantie wil beleidsmakers inspireren om actief na te denken over mobiliteit. (Foto: Shutterstock)

Er zijn grote investeringen nodig om de Nederlandse steden leef- en bewoonbaar te houden. Dat stelt de Mobiliteitsalliantie, de belangenvereniging met onder andere ANWB, RAI Vereniging, Bovag, NS, Rover, Fietsersbond en VNA. Alleen door forse investeringen zijn de veertig grootste gemeenten van Nederland bereikbaar, veilig en leefbaar te houden.

Zo schrijft de alliantie in een plan dat dinsdag werd gepresenteerd. Het plan is in principe bedoeld voor colleges van burgermeesters en wethouders. De alliantie houdt in de plannen rekening met grote maatschappelijke thema’s als woningbouw, milieu en energie.

Al eerder riep de vereniging op tot meer investeringen in infrastructuur.

Flexibele werktijden

De alliantie stelt in het negenpuntenplan dat mobiliteit de basis is voor mensen om mee te kunnen doen in de samenleving, maar dat dit onder druk staat door onder meer de groei van het aantal inwoners en bezoekers in grote steden. Hoofdpunten zijn onder andere de inzet op flexibele werktijden en de oproep om meer te investeren in het OV van de toekomst, met onder andere meer flexibiliteit in de mobiliteitsmix.

Ook wil de alliantie dat overheden breder nadenken over mobiliteit bij de aanleg van nieuwe woongebieden. Uit het plan: “Bij de bouw van nieuwe woningen moeten gemeenten eerst in kaart brengen hoe het auto- en fietsverkeer, het openbaar vervoer en het goederenvervoer geregeld wordt.”

De negen hoofdpunten zijn:

 • Houd de spreiding van mobiliteit vast;

 • Zorg bij woningbouw voor passende mobiliteit;

 • Investeer in verkeersveilige mobiliteit;

 • Investeer in mobiliteitshubs voor personen en goederen en zet in op MaaS;

 • Mobiliteit is voor iedereen;

 • Benut de ontwikkeling naar nul-emissie vervoer;

 • Maak gebruik van nieuwe technieken voor een optimaal verkeersmanagement;

 • Ga in gesprek over het OV van de toekomst;

 • Investeer in beheer en onderhoud en in een aantrekkelijke openbare ruimte.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

‘Brede aanpak nodig om steden leef- en bereikbaar te houden’ | Automotive Online

‘Brede aanpak nodig om steden leef- en bereikbaar te houden’

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
De Mobiliteitsalliantie wil beleidsmakers inspireren om actief na te denken over mobiliteit. (Foto: Shutterstock)

Er zijn grote investeringen nodig om de Nederlandse steden leef- en bewoonbaar te houden. Dat stelt de Mobiliteitsalliantie, de belangenvereniging met onder andere ANWB, RAI Vereniging, Bovag, NS, Rover, Fietsersbond en VNA. Alleen door forse investeringen zijn de veertig grootste gemeenten van Nederland bereikbaar, veilig en leefbaar te houden.

Zo schrijft de alliantie in een plan dat dinsdag werd gepresenteerd. Het plan is in principe bedoeld voor colleges van burgermeesters en wethouders. De alliantie houdt in de plannen rekening met grote maatschappelijke thema’s als woningbouw, milieu en energie.

Al eerder riep de vereniging op tot meer investeringen in infrastructuur.

Flexibele werktijden

De alliantie stelt in het negenpuntenplan dat mobiliteit de basis is voor mensen om mee te kunnen doen in de samenleving, maar dat dit onder druk staat door onder meer de groei van het aantal inwoners en bezoekers in grote steden. Hoofdpunten zijn onder andere de inzet op flexibele werktijden en de oproep om meer te investeren in het OV van de toekomst, met onder andere meer flexibiliteit in de mobiliteitsmix.

Ook wil de alliantie dat overheden breder nadenken over mobiliteit bij de aanleg van nieuwe woongebieden. Uit het plan: “Bij de bouw van nieuwe woningen moeten gemeenten eerst in kaart brengen hoe het auto- en fietsverkeer, het openbaar vervoer en het goederenvervoer geregeld wordt.”

De negen hoofdpunten zijn:

 • Houd de spreiding van mobiliteit vast;

 • Zorg bij woningbouw voor passende mobiliteit;

 • Investeer in verkeersveilige mobiliteit;

 • Investeer in mobiliteitshubs voor personen en goederen en zet in op MaaS;

 • Mobiliteit is voor iedereen;

 • Benut de ontwikkeling naar nul-emissie vervoer;

 • Maak gebruik van nieuwe technieken voor een optimaal verkeersmanagement;

 • Ga in gesprek over het OV van de toekomst;

 • Investeer in beheer en onderhoud en in een aantrekkelijke openbare ruimte.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.