Uitspraak fijnstof-geschil RAI-Bovag vs Staat op 31 maart

Redactie Redactie
• Laatste update:

Beide partijen beriepen zich tijdens het geding op verschillende Europese verordeningen en afspraken tussen de EU-lidstaten. Namens RAI-Bovag betoogde advocaat Van der Wal dat de fijnstofdifferentiatie per saldo een vervroegde invoering betekent van de Euro-5 norm en daarom in strijd is met verschillende Europese verordeningen. Ook voerde hij aan dat het technisch onmogelijk is om precieze fijnstofmetingen te verrichten.
Volgens de Landsadvocaat is de fijnstofheffing een fiscale maatregel die zonder Europese toestemming kan worden doorgevoerd, omdat er nog geen Europese harmonisatie van fiscale maatregelen is. Ook vormt de maatregel geen enkele belemmering voor fabrikanten om modellen op de markt te brengen. Dit werd betwist door RAI-Bovag: Van der Wal stelde dat de prijsstijging als gevolg van de heffing dusdanig hoog is, dat hij wel belemmerend werkt en dat de maatregel dus concurrentiebelemmerend werkt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.