Frank Alofs: Binnen 48 uur kozen we voor een bestaan in Zweden

Nieuwe post • Frank Alofs (42 jaar) is sinds kort algemeen directeur van ALD Automotive in Zweden en was hiervoor zes jaar lang operationeel directeur van de leasemaatschappij in Nederland. Tot aan de zomer pendelt hij heen en weer tussen Zweden en Nederland. De zomervakantie gebruikt hij om samen met zijn vrouw Rosalinde en zijn drie kinderen (de tweeling Emma en Sophie van 8 en Noud van 13) te verhuizen naar Sollentuna, net iets buiten Stockholm.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:

Wat is uw eerste indruk van Zweden?

“Het is een prettige, open cultuur, die veel lijkt op de onze. Wat betreft het werken lijkt het in Zweden allemaal net iets meer relaxt en uitgebalanceerd toe te gaan. En de mensen lijken iets meer gefocust op hun gezondheid: tussen de middag maken veel medewerkers bijvoorbeeld gebruik van de fitnessruimte op kantoor.”

Wat lijkt u zo leuk en spannend aan een baan in het buitenland?

“Ik wilde graag ervaring opdoen in een ander land, bij voorkeur een Europees land. Toen deze kans voorbij kwam, heb ik samen met mijn vrouw binnen 48 uur de beslissing genomen. Ik wil ook niet te lang hetzelfde blijven doen en in routine vervallen, ook al heb ik het nog naar mijn zin. Ik ben veel scherper en alerter als mijn werk steeds andere uitdagingen biedt. Als er dan een mooie kans voorbij komt, moet je ook gewoon in het diepe durven springen.”

Wat vindt u een belangrijke eigenschap voor goed leiderschap?

“Als je het goed doet, dan draait alles in het bedrijf ook prima door zonder jouw aanwezigheid. Als leidinggevende is het de kunst om het juiste evenwicht te vinden tussen vertrouwen en controle. Een succesvolle leider kan goed luisteren en probeert dingen altijd vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Ik geloof in de kracht van hecht teamwork en streef naar gelijkheid binnen mijn team. Je kunt veel met elkaar bereiken als je focust op de goede eigenschappen en niet zozeer de nadruk legt op iemands tekortkomingen.”

Met wie zou u wel een dag willen ruilen?

“Met Geert Wilders. Dat klinkt misschien gek, maar juist omdat zijn overtuiging en gedachtegang zo ver van me afstaan, zou ik met hem wel eens willen ruilen. Al was het maar om hem beter te snappen en te begrijpen waar zijn standpunten vandaan komen. Het moet toch ook heel ingrijpend zijn om al jarenlang 24/7 intensief beveiligd te worden, dat doet iets met een mens.”

Wat doet u graag naast uw werk om te ontspannen?

“Ik ben geen stadsmens en vind het lekker om buiten in de natuur te zijn. Het grote voordeel van Zweden is dat er nog heel veel ruimte en natuur is. Ik houd ontzettend van het buitenleven en ga graag wandelen in de bossen of zwemmen in een meertje. Vanuit ons huis lopen we straks zo het bos in. Daar kijk ik erg naar uit. Ik breng mijn vrije tijd vooral door met mijn gezin. Met drie schoolgaande kinderen is er altijd wel iets te regelen of te doen. Als we even relaxt in de tuin met z’n tweeën een glas wijn kunnen drinken, zijn we allang blij.”

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Frank Alofs: Binnen 48 uur kozen we voor een bestaan in Zweden | Automotive Online

Frank Alofs: Binnen 48 uur kozen we voor een bestaan in Zweden

Nieuwe post • Frank Alofs (42 jaar) is sinds kort algemeen directeur van ALD Automotive in Zweden en was hiervoor zes jaar lang operationeel directeur van de leasemaatschappij in Nederland. Tot aan de zomer pendelt hij heen en weer tussen Zweden en Nederland. De zomervakantie gebruikt hij om samen met zijn vrouw Rosalinde en zijn drie kinderen (de tweeling Emma en Sophie van 8 en Noud van 13) te verhuizen naar Sollentuna, net iets buiten Stockholm.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:

Wat is uw eerste indruk van Zweden?

“Het is een prettige, open cultuur, die veel lijkt op de onze. Wat betreft het werken lijkt het in Zweden allemaal net iets meer relaxt en uitgebalanceerd toe te gaan. En de mensen lijken iets meer gefocust op hun gezondheid: tussen de middag maken veel medewerkers bijvoorbeeld gebruik van de fitnessruimte op kantoor.”

Wat lijkt u zo leuk en spannend aan een baan in het buitenland?

“Ik wilde graag ervaring opdoen in een ander land, bij voorkeur een Europees land. Toen deze kans voorbij kwam, heb ik samen met mijn vrouw binnen 48 uur de beslissing genomen. Ik wil ook niet te lang hetzelfde blijven doen en in routine vervallen, ook al heb ik het nog naar mijn zin. Ik ben veel scherper en alerter als mijn werk steeds andere uitdagingen biedt. Als er dan een mooie kans voorbij komt, moet je ook gewoon in het diepe durven springen.”

Wat vindt u een belangrijke eigenschap voor goed leiderschap?

“Als je het goed doet, dan draait alles in het bedrijf ook prima door zonder jouw aanwezigheid. Als leidinggevende is het de kunst om het juiste evenwicht te vinden tussen vertrouwen en controle. Een succesvolle leider kan goed luisteren en probeert dingen altijd vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Ik geloof in de kracht van hecht teamwork en streef naar gelijkheid binnen mijn team. Je kunt veel met elkaar bereiken als je focust op de goede eigenschappen en niet zozeer de nadruk legt op iemands tekortkomingen.”

Met wie zou u wel een dag willen ruilen?

“Met Geert Wilders. Dat klinkt misschien gek, maar juist omdat zijn overtuiging en gedachtegang zo ver van me afstaan, zou ik met hem wel eens willen ruilen. Al was het maar om hem beter te snappen en te begrijpen waar zijn standpunten vandaan komen. Het moet toch ook heel ingrijpend zijn om al jarenlang 24/7 intensief beveiligd te worden, dat doet iets met een mens.”

Wat doet u graag naast uw werk om te ontspannen?

“Ik ben geen stadsmens en vind het lekker om buiten in de natuur te zijn. Het grote voordeel van Zweden is dat er nog heel veel ruimte en natuur is. Ik houd ontzettend van het buitenleven en ga graag wandelen in de bossen of zwemmen in een meertje. Vanuit ons huis lopen we straks zo het bos in. Daar kijk ik erg naar uit. Ik breng mijn vrije tijd vooral door met mijn gezin. Met drie schoolgaande kinderen is er altijd wel iets te regelen of te doen. Als we even relaxt in de tuin met z’n tweeën een glas wijn kunnen drinken, zijn we allang blij.”

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.