VDL-bedrijven weer volledig open na cyberaanval

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Het hoofdkantoor van VDL in Eindhoven (foto: VDL)

Alle 105 werkmaatschappijen van VDL Groep zijn weer actief, zo meldt het Nederlandse bedrijf. De bedrijven werden na een cyberaanval op 7 oktober losgekoppeld van alle digitale netwerken en stilgelegd. Onder meer autofabriek Nedcar in Born, die al eerder werd heropend, maakt deel uit van VDL.

Decentrale systemen

VDL wil niet exact bekendmaken hoe de datanetwerken weer hersteld zijn. Dit om toekomstige cyberaanvallen te bemoeilijken. Het bedrijf wil ook niet melden of er losgeld is betaald aan de hackers. “Direct na de aanval is op het hoogste niveau een crisisteam geformeerd en is onze eigen IT-afdeling opgeschaald met erkende specialisten op het gebied van cybercrime”, zegt Willem van der Leegte, president-directeur van VDL. “We hebben contact gelegd met autoriteiten op dit gebied en in een vroeg stadium én preventief aangifte gedaan bij de politie en een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Vanuit veiligheidsoverwegingen zijn direct offline decentrale systemen opgebouwd en hebben we een start gemaakt met het opnieuw opbouwen van onze IT-omgeving. Vervolgens zijn data uit onze eigen, ‘schone’ én tijdig veiliggestelde back ups teruggeplaatst.”

Kosten

Het onderzoek naar de achtergronden en de gevolgen van de cyberaanval op de systemen van VDL Groep is nog niet afgerond, meldt het bedrijf. De exacte kosten worden in de loop van het eerste kwartaal van 2022 vastgesteld.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.