Corona-liveblog #18: D’Ieteren schort inkoop aandelen op | Aantal schadecalculaties daalt met 30 procent

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen over de coronacrisis. Autodata en Autotelex constateren dat autobedrijven nog geen grote prijsverlagingen hebben doorgevoerd op hun occasionaanbod. Het autogebruik is historisch laag. Het UWV ontvangt 50 duizend aanvragen voor NOW-regeling van ondernemers. Solera meet 30 procent minder schadecalculaties.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

15:25 | Forse afname verkoop Mercedes in Europa

Het aantal Europese registraties van auto’s van Mercedes is in het eerste kwartaal gedaald met 15,9 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal wist het merk ruim 188 duizend auto’s te leveren aan klanten. In Duitsland was het aantal registraties in het eerste kwartaal ruim 64 duizend auto’s, wat een daling 8,8 procent is. Dit maakt Daimler vandaag bekend.

Volgens Britta Seeger, lid van de raad van bestuur van Daimler, blijven Daimler en Mercedes niet gespaard van de gevolgen van de coronacrisis. “Samen met onze retailpartners hebben we onze online activiteiten verder versterkt. Via onze digitale platformen blijven we beschikbaar voor onze klanten, zeker in de huidige situatie.” Seeger stelt dat het bedrijf zijn doelstellingen niet uit het oog verliest en werkt aan toekomstige plannings- en strategische projecten. Zo hoop het concern na de crisis snel weer op koers te kunnen komen. “In China en Zuid-Korea zijn onze dealers volledig open en we zien daar een aanzienlijke toename van de vraag. Dat geeft ons vertrouwen”, aldus Seeger. Daimler schroefde onlangs nog zijn financiering op met een nieuwe kredietlijn.

12:40 | D’Ieteren schort inkoop aandelen op

D’Ieteren, de Belgische importeur van onder meer Volkswagen en Audi en eigenaar van Belron (Carglass) schort de inkoop van eigen aandelen op. Het bedrijf zou voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen, maar heeft de inkoop tijdelijk opgeschort om zo voldoende liquide middelen te behouden. Er was al voor 43 miljoen euro aan aandelen ingekocht. “Tijdens zijn 215-jarige bestaan heeft D’Ieteren al verschillende crisissen doorstaan. We hebben er het volste vertrouwen in dat we ook deze crisis te boven zullen komen, en dat we er sterker zullen uit komen dankzij onze waarden en onze teaminspanningen”, schrijft het bedrijf. De voorbereidingen op de periode na de lockdown zijn in volle gang. Ook wordt de zoektocht naar interessante fusie- en overnamemogelijkheden voortgezet. Eerder vroeg Carglass aan toeleveranciers om een latere betaling.

10:50 | Aantal schadecalculaties daalt met 30%

Het aantal Audatex schadecalculaties is over week 14 met 30 procent gedaald ten opzichte van week 10. Zo meldt Solera, dat signaleert dat er een forse daling van het aantal schadecalculaties is ingezet die van week tot week oploopt en ietwat afvlakt in week 14.

De daling van het gemiddelde schadebedrag is aan het einde van de maand minder sterk en daalde met 6 procent ten opzichte van het begin van de maand. In week 10 bedroeg het gemiddelde schadebedrag 1.640 euro, terwijl dat in week 15 is gedaald tot 1.541 euro. Eerder signaleerde Solera al een daling van 25%.

10:20 | Automotive Livestream met Paul Dietz (RDW)

Paul Dietz van het RDW is vandaag te gast in de Automotive Livestream. We bespreken met hem de huidige situatie bij het RDW en de impact van het coronavirus. De livestream is hier te zien vanaf 16.00 uur.

10:15 | UWV krijgt 50 duizend aanvragen NOW-regeling

Uitkeringsinstantie UWV heeft de afgelopen twee dagen 50 duizend aanvragen binnengekregen van bedrijven voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Ondernemers met een omzetverlies van minstens 20 procent kunnen gebruikmaken van de regeling, zodat zij de lonen kunnen doorbetalen. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kan sinds afgelopen maandag 6 april bij het UWV worden aangevraagd. 

UWV verwacht werkgevers die een complete aanvraag indienen binnen twee tot vier weken te kunnen uitbetalen. ‘”Vaak zal het zelfs sneller gaan”, aldus Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. “Van belang is wel dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Mocht de aanloop te groot worden, dan is er een soort wachtrijmechanisme ingebouwd, waarbij mensen gevraagd wordt het iets later nog eens te proberen.” Bovag heeft om een aanpassing van de NOW gevraagd, omdat grotere dealerholdings buiten de boot dreigen te vallen. Lees hier het artikel. 

09:15 | ‘Audi start online verkoop nieuwe auto’s in Duitsland’

Autofabrikant Audi start in april met de verkoop van nieuwe auto’s op het internet. Als de proef goed uitpakt in Duitsland, dan wil het bedrijf snel opschalen. Dit meldt Automobilwoche.

Audi heeft de plannen voor de online verkoop van nieuwe auto’s versneld, vanwege de coronapandemie en de gesloten dealervestigingen. “Het tweede kwartaal gaan we ook afronden met de eerste buy-to-buy-functie voor nieuwe auto’s uit de voorraad van de dealers”, zegt Christian Bauer, hoofd verkoop van Audi in Duitsland. De auto dient in één keer te worden betaald, waardoor leningsconstructies en leasing zijn uitgesloten.

Als fabrikant verkoopt Audi geen voertuigen via het internet. De reden daarvoor is volgens Bauer eenvoudig. “We hebben een heel duidelijk dealercontract waarin staat wat we samen doen. Dat betekent dat we samen met de dealers zaken doen.” De onlineverkoop is opgenomen in het nieuwe dealercontract, dat deze maand van kracht wordt. Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft Audi onlangs werktijdverkorting voor zijn werknemers aangevraagd.

08:58 | Autogebruik historisch laag

De laatste file die werd veroorzaakt door drukte op de weg, was op vrijdag 13 maart, dat was de dag dat de scholen voor het laatst open waren. Het autogebruik in Nederland is sindsdien historisch laag en de drukte op de weg is met ongeveer de helft afgenomen, meldt Rijkswaterstaat. Op zondag 22 maart brachten meer mensen wandelend door, dan in de auto. Dat is voor het laatst voorgekomen op de autoloze zondag in 1973 en herhaalde zich nog eens de twee zondagen daarna, zo blijkt uit metingen van onderzoeksbureau DAT Mobility dat de verplaatsingen meet via het Nederlands Verplaatsingspanel.

08:35 | Promovendum geeft korting op autoverzekering

Verzekeraar Promovendum geeft zijn klanten tien procent korting op de premie van mei en juni. Dat meldt de verzekeraar. Volgens Promovendum wordt er minder gereden en worden er minder schades gereden. De korting wordt automatisch verwerkt en stopt na juni. Eerder al gaf een Franse verzekeraar klanten de mogelijkheid een deel van de premie terug te ontvangen of om te doneren aan een goed doel. Automotive-columnist Johan Schoonhoven stelde in zijn column dat verzekeraars een deel van de ‘winst’ moeten gebruiken om de schadesector te helpen de crisis door te komen.

08:20 | Grote prijsdaling occasions blijft uit

Autobedrijven hebben tot nu toe geen grote prijsverlagingen doorgevoerd op hun occasionaanbod. Dat constateert Autodata in zijn occasionindex AOX en Autotelex in zijn tweede Corona Barometer. Autodata constateert dat de occasionvraagprijzen in april zelfs licht gestegen zijn. Lees meer in dit artikel. Bekijk al het binnenlandse- en buitenlandse coronanieuws van de afgelopen periode in ons dossier.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #18: D’Ieteren schort inkoop aandelen op | Aantal schadecalculaties daalt met 30 procent | Automotive Online

Corona-liveblog #18: D’Ieteren schort inkoop aandelen op | Aantal schadecalculaties daalt met 30 procent

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen over de coronacrisis. Autodata en Autotelex constateren dat autobedrijven nog geen grote prijsverlagingen hebben doorgevoerd op hun occasionaanbod. Het autogebruik is historisch laag. Het UWV ontvangt 50 duizend aanvragen voor NOW-regeling van ondernemers. Solera meet 30 procent minder schadecalculaties.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

15:25 | Forse afname verkoop Mercedes in Europa

Het aantal Europese registraties van auto’s van Mercedes is in het eerste kwartaal gedaald met 15,9 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal wist het merk ruim 188 duizend auto’s te leveren aan klanten. In Duitsland was het aantal registraties in het eerste kwartaal ruim 64 duizend auto’s, wat een daling 8,8 procent is. Dit maakt Daimler vandaag bekend.

Volgens Britta Seeger, lid van de raad van bestuur van Daimler, blijven Daimler en Mercedes niet gespaard van de gevolgen van de coronacrisis. “Samen met onze retailpartners hebben we onze online activiteiten verder versterkt. Via onze digitale platformen blijven we beschikbaar voor onze klanten, zeker in de huidige situatie.” Seeger stelt dat het bedrijf zijn doelstellingen niet uit het oog verliest en werkt aan toekomstige plannings- en strategische projecten. Zo hoop het concern na de crisis snel weer op koers te kunnen komen. “In China en Zuid-Korea zijn onze dealers volledig open en we zien daar een aanzienlijke toename van de vraag. Dat geeft ons vertrouwen”, aldus Seeger. Daimler schroefde onlangs nog zijn financiering op met een nieuwe kredietlijn.

12:40 | D’Ieteren schort inkoop aandelen op

D’Ieteren, de Belgische importeur van onder meer Volkswagen en Audi en eigenaar van Belron (Carglass) schort de inkoop van eigen aandelen op. Het bedrijf zou voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen, maar heeft de inkoop tijdelijk opgeschort om zo voldoende liquide middelen te behouden. Er was al voor 43 miljoen euro aan aandelen ingekocht. “Tijdens zijn 215-jarige bestaan heeft D’Ieteren al verschillende crisissen doorstaan. We hebben er het volste vertrouwen in dat we ook deze crisis te boven zullen komen, en dat we er sterker zullen uit komen dankzij onze waarden en onze teaminspanningen”, schrijft het bedrijf. De voorbereidingen op de periode na de lockdown zijn in volle gang. Ook wordt de zoektocht naar interessante fusie- en overnamemogelijkheden voortgezet. Eerder vroeg Carglass aan toeleveranciers om een latere betaling.

10:50 | Aantal schadecalculaties daalt met 30%

Het aantal Audatex schadecalculaties is over week 14 met 30 procent gedaald ten opzichte van week 10. Zo meldt Solera, dat signaleert dat er een forse daling van het aantal schadecalculaties is ingezet die van week tot week oploopt en ietwat afvlakt in week 14.

De daling van het gemiddelde schadebedrag is aan het einde van de maand minder sterk en daalde met 6 procent ten opzichte van het begin van de maand. In week 10 bedroeg het gemiddelde schadebedrag 1.640 euro, terwijl dat in week 15 is gedaald tot 1.541 euro. Eerder signaleerde Solera al een daling van 25%.

10:20 | Automotive Livestream met Paul Dietz (RDW)

Paul Dietz van het RDW is vandaag te gast in de Automotive Livestream. We bespreken met hem de huidige situatie bij het RDW en de impact van het coronavirus. De livestream is hier te zien vanaf 16.00 uur.

10:15 | UWV krijgt 50 duizend aanvragen NOW-regeling

Uitkeringsinstantie UWV heeft de afgelopen twee dagen 50 duizend aanvragen binnengekregen van bedrijven voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Ondernemers met een omzetverlies van minstens 20 procent kunnen gebruikmaken van de regeling, zodat zij de lonen kunnen doorbetalen. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kan sinds afgelopen maandag 6 april bij het UWV worden aangevraagd. 

UWV verwacht werkgevers die een complete aanvraag indienen binnen twee tot vier weken te kunnen uitbetalen. ‘”Vaak zal het zelfs sneller gaan”, aldus Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. “Van belang is wel dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Mocht de aanloop te groot worden, dan is er een soort wachtrijmechanisme ingebouwd, waarbij mensen gevraagd wordt het iets later nog eens te proberen.” Bovag heeft om een aanpassing van de NOW gevraagd, omdat grotere dealerholdings buiten de boot dreigen te vallen. Lees hier het artikel. 

09:15 | ‘Audi start online verkoop nieuwe auto’s in Duitsland’

Autofabrikant Audi start in april met de verkoop van nieuwe auto’s op het internet. Als de proef goed uitpakt in Duitsland, dan wil het bedrijf snel opschalen. Dit meldt Automobilwoche.

Audi heeft de plannen voor de online verkoop van nieuwe auto’s versneld, vanwege de coronapandemie en de gesloten dealervestigingen. “Het tweede kwartaal gaan we ook afronden met de eerste buy-to-buy-functie voor nieuwe auto’s uit de voorraad van de dealers”, zegt Christian Bauer, hoofd verkoop van Audi in Duitsland. De auto dient in één keer te worden betaald, waardoor leningsconstructies en leasing zijn uitgesloten.

Als fabrikant verkoopt Audi geen voertuigen via het internet. De reden daarvoor is volgens Bauer eenvoudig. “We hebben een heel duidelijk dealercontract waarin staat wat we samen doen. Dat betekent dat we samen met de dealers zaken doen.” De onlineverkoop is opgenomen in het nieuwe dealercontract, dat deze maand van kracht wordt. Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft Audi onlangs werktijdverkorting voor zijn werknemers aangevraagd.

08:58 | Autogebruik historisch laag

De laatste file die werd veroorzaakt door drukte op de weg, was op vrijdag 13 maart, dat was de dag dat de scholen voor het laatst open waren. Het autogebruik in Nederland is sindsdien historisch laag en de drukte op de weg is met ongeveer de helft afgenomen, meldt Rijkswaterstaat. Op zondag 22 maart brachten meer mensen wandelend door, dan in de auto. Dat is voor het laatst voorgekomen op de autoloze zondag in 1973 en herhaalde zich nog eens de twee zondagen daarna, zo blijkt uit metingen van onderzoeksbureau DAT Mobility dat de verplaatsingen meet via het Nederlands Verplaatsingspanel.

08:35 | Promovendum geeft korting op autoverzekering

Verzekeraar Promovendum geeft zijn klanten tien procent korting op de premie van mei en juni. Dat meldt de verzekeraar. Volgens Promovendum wordt er minder gereden en worden er minder schades gereden. De korting wordt automatisch verwerkt en stopt na juni. Eerder al gaf een Franse verzekeraar klanten de mogelijkheid een deel van de premie terug te ontvangen of om te doneren aan een goed doel. Automotive-columnist Johan Schoonhoven stelde in zijn column dat verzekeraars een deel van de ‘winst’ moeten gebruiken om de schadesector te helpen de crisis door te komen.

08:20 | Grote prijsdaling occasions blijft uit

Autobedrijven hebben tot nu toe geen grote prijsverlagingen doorgevoerd op hun occasionaanbod. Dat constateert Autodata in zijn occasionindex AOX en Autotelex in zijn tweede Corona Barometer. Autodata constateert dat de occasionvraagprijzen in april zelfs licht gestegen zijn. Lees meer in dit artikel. Bekijk al het binnenlandse- en buitenlandse coronanieuws van de afgelopen periode in ons dossier.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.