Nederlanders leggen recordaantal autokilometers af

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nederlanders maken meer kilometers, vooral zakelijk. (Foto: Shutterstock)

Nederlandse personenauto’s hebben in 2018 in totaal 121,4 miljard kilometer afgelegd. Dat is 1,2 procent meer dan in 2017. Vooral auto’s op naam van een bedrijf reden meer kilometers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Volgens het CBS is het recordaantal kilometers vooral toe te schrijven aan een toename van het aantal auto’s op de weg. Het rijdend park was in 2018 namelijk 2,2 procent groter dan het jaar daarvoor en bedroeg 9,35 miljoen auto’s (9,15 miljoen in 2017). Het aantal auto’s in particulier bezit steeg van 8,07 miljoen naar 8,21 miljoen auto’s vorig jaar.

Volledig elektrisch

Personenauto’s op naam van een bedrijf zijn goed voor 22 procent van het totaal afgelegde aantal kilometers. Deze auto’s maakten 26,1 miljard kilometer; 4,0 procent meer dan in 2017. Particuliere auto’s reden 95,2 miljard kilometer, dat is 0,4 procent meer dan het jaar daarvoor. 

De meeste kilometers (78,4 miljard) werden afgelegd met benzineauto’s (+2,7%), terwijl het aantal kilometers op diesel daalde met 2,5 procent tot 34,3 miljard kilometer. Het aantal kilometers dat volledig elektrisch werd gereden verdubbelde in vergelijking met 2017, maar dat aandeel is met 0,5 procent van het totaal nog beperkt, aldus het CBS.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Nederlanders leggen recordaantal autokilometers af | Automotive Online

Nederlanders leggen recordaantal autokilometers af

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nederlanders rijden gemiddeld 15 procent van de kilometers in het buitenland
Nederlanders maken meer kilometers, vooral zakelijk. (Foto: Shutterstock)

Nederlandse personenauto’s hebben in 2018 in totaal 121,4 miljard kilometer afgelegd. Dat is 1,2 procent meer dan in 2017. Vooral auto’s op naam van een bedrijf reden meer kilometers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Volgens het CBS is het recordaantal kilometers vooral toe te schrijven aan een toename van het aantal auto’s op de weg. Het rijdend park was in 2018 namelijk 2,2 procent groter dan het jaar daarvoor en bedroeg 9,35 miljoen auto’s (9,15 miljoen in 2017). Het aantal auto’s in particulier bezit steeg van 8,07 miljoen naar 8,21 miljoen auto’s vorig jaar.

Volledig elektrisch

Personenauto’s op naam van een bedrijf zijn goed voor 22 procent van het totaal afgelegde aantal kilometers. Deze auto’s maakten 26,1 miljard kilometer; 4,0 procent meer dan in 2017. Particuliere auto’s reden 95,2 miljard kilometer, dat is 0,4 procent meer dan het jaar daarvoor. 

De meeste kilometers (78,4 miljard) werden afgelegd met benzineauto’s (+2,7%), terwijl het aantal kilometers op diesel daalde met 2,5 procent tot 34,3 miljard kilometer. Het aantal kilometers dat volledig elektrisch werd gereden verdubbelde in vergelijking met 2017, maar dat aandeel is met 0,5 procent van het totaal nog beperkt, aldus het CBS.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.