CBS: Nederlandse autovloot groeit

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Zowel het aantal bedrijfswagen als personenauto's groeide flink in 2018 (foto: Shutterstock)

Nederland telde begin van dit jaar 12,7 miljoen wegvoertuigen, 227 duizend meer dan een jaar eerder, meldt het CBS. De totale groei van het aantal wegvoertuigen bedraagt 1,8 procent.

cbs aantallen

Het aantal trekkers met opleggers en bestelauto’s nam naar verhouding het meeste toe: 3 procent. De bestelauto’s hebben daarin een belangrijk aandeel met een groei van 3,6 procent. Het aantal vrachtwagens zonder oplegger bleef vrijwel gelijk. Er zijn nu 1,1 miljoen bedrijfsmotorvoertuigen op de weg.

Begin 2019 bestond twee derde van de Nederlandse wegvoertuigen uit personenauto’s. Dat waren er op 1 januari ruim 8,5 miljoen, 1,9 procent meer dan een jaar eerder. 88 procent was particulier eigendom, een groei van 1,5 procent. Het aantal auto’s op naam van bedrijven nam met 4,4 procent toe.

cbs bezit

 

Er waren ook categorieën die een kleinere stijging of een daling te zien gaven. Het aantal bromfietsen steeg 1,5 procent, het aantal motorfietsen en aanhangwagens met kenteken steeg minimaal. Het aantal bussen op de Nederlandse wegen daalde 2 procent. Bekijk het volledige rapport in de Automotive Kennisbank.

De helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder had een auto op naam staan. De meeste autobezitters (88 procent) heeft één personenauto, de rest bezit er twee of meer.

Grijs blijft favoriet

Een derde van alle personenauto’s is grijs, de meest voorkomende kleur. Na grijs volgen zwart en blauw. In 2003 waren auto’s nog relatief het vaakst blauw, gevolgd door grijs en rood. De kleuren rood en groen komen steeds minder voor. Het aandeel groene auto’s liep tussen 2003 en 2019 terug van 14 naar 4 procent, het aandeel rode auto’s van 19 naar 7 procent.

De gemiddelde leeftijd blijft stijgen, De motorfiets had begin dit jaar de hoogste gemiddelde leeftijd: 21 jaar. Dat is twee keer zo oud als de gemiddelde leeftijd van personenauto’s. Trekkers voor oplegger waren met 6 jaar gemiddeld het jongste, zo blijkt uit de CBS-cijfers.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.