Nuon eist verbod exploitatie laadpalen door Allego

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:

Allego is een dochteronderneming van netbeheerder – en overheidsbedrijf – Alliander. Als overheidsbedrijf heeft Allego een concurrentievoordeel, stelt Nuon.

Ik ben heel benieuwd wanneer Allego privatiseert, dat zou de kou uit de lucht halen.

Bart Lubbers, directeur Fastned

Nuon vindt dat Allego zich moet beperken tot het plaatsen en beheren van laadpalen, omdat de exploitatie van laadpalen – waaronder de levering van elektriciteit – op grond van de Elektriciteitswet is voorbehouden aan marktpartijen. In een persbericht schrijft Nuon dat er nog geen sluitende business case voor laadpalen in de openbare ruimte is, omdat de opbrengsten van laaddiensten nog niet de kosten dekken van laadpalen. Daarom organiseren gemeenten en provincies aanbestedingen om opdrachten voor de exploitatie van laadpalen tegen zo laag mogelijke kosten in de markt te zetten. Volgens Nuon kan Allego profiteren van voordelen binnen de groep van Alliander met monopolie-inkomsten uit het netbeheer.

In juni 2015 heeft de Hoge Raad bepaald dat de Splitsingswet geldig is; daarom mag een netwerkbedrijf als Alliander geen elektriciteit leveren (‘groepsverbod’) en commerciële activiteiten ontwikkelen die strijdig kunnen zijn met het netbeheer (‘verbod op nevenactiviteiten’). De exploitatie van laadpalen is dus voorbehouden aan marktpartijen.

Onderzoek ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) deed eerder al onderzoek naar de aantijgingen. Geconstateerd werd toen dat Allego de stroom voor het opladen van elektrische auto’s zelf inkocht en de kosten daarvoor via Mobility Service Provider doorberekende aan EV-rijders. Volgens ACM was daarmee sprake van de verkoop van stroom en dat kan op gespannen voet staan met het verbod voor een netwerkbeheerder om elektriciteit te leveren.

Verkapte overheidssteun

Automotive publiceerde onlangs een analyse van de laadpaalbranche. Fastned-directeur Bart Lubbers vertelde toen ook al dat Allego volgens hem verkapte overheidssteun krijgt. “Er is door de overheid via allerlei constructies al miljoenen geïnvesteerd in Allego. Er kan gesteld worden dat Allego niet van de overheid is, maar een dochteronderneming van een bedrijf dat door de overheid gesteund wordt, is mijns inziens van de overheid. Wij kunnen aan onze klanten en investeerders niet uitleggen dat we moeten concurreren met de overheid. Ik ben heel benieuwd wanneer Allego privatiseert, dat zou de kou uit de lucht halen.”

Eind 2015 won Allego nog een snellaadtender en een aanbesteding voor 200 publieke laadpalen in Amsterdam.

Wilt u elke dag het laatste automotive nieuws als eerste in uw inbox? Vul dan onderstaand formulier in.

{loadposition newsletter}