Duitse ambtenaren verdacht van grootschalige exportfraude

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de Duitse krant NRZ.

Zo konden volgens de Duitse krant (Nederlandse) bedrijven voor 130 euro een auto, zonder enige vorm van inspectie, apk-gekeurd krijgen, terwijl de auto niet meer aan de apk-eisen voldeed. Dit betrof bpm-auto’s die voor export verkocht waren, waarvan de rest-bpm teruggevorderd moest worden bij de Belastingdienst. Daarvoor is een geldige apk verplicht.  

Ook zouden de aangehouden ambtenaren tegen betaling blanco 5-daagse kentekens hebben verstuurd. Deze voertuigen zijn dan tijdelijk ingeschreven in het KBA in combinatie met een willekeurig persoon op basis van een kopie legitimatie.  

Het autobedrijf geeft achteraf de gegevens van de daadwerkelijke bestuurder door. Op deze manier kan er gefraudeerd worden. De Duitse justitie spreekt van inbreuk op de wet bescherming persoonsgegevens. 

In Nederland geldt dat bij aanhouding van een auto die op een blanco tijdelijk kenteken rijdt, de bestuurder beboet kan worden door de politie. Dat ondervonden klanten van dienstverlener VDC in het verleden.

Heidelberg
In Duitsland zijn er vierhonderd punten waar tijdelijke kentekens en apk’s verkregen kunnen worden. Het onderzoek richt zich op het uitgiftepunt Heidelberg in de deelstaat Rhein-Neckar.

In totaal zou de fraude in de miljoenen lopen, meldt NRZ.

Duitse ambtenaren verdacht van grootschalige exportfraude | Automotive Online

Duitse ambtenaren verdacht van grootschalige exportfraude

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de Duitse krant NRZ.

Zo konden volgens de Duitse krant (Nederlandse) bedrijven voor 130 euro een auto, zonder enige vorm van inspectie, apk-gekeurd krijgen, terwijl de auto niet meer aan de apk-eisen voldeed. Dit betrof bpm-auto’s die voor export verkocht waren, waarvan de rest-bpm teruggevorderd moest worden bij de Belastingdienst. Daarvoor is een geldige apk verplicht.  

Ook zouden de aangehouden ambtenaren tegen betaling blanco 5-daagse kentekens hebben verstuurd. Deze voertuigen zijn dan tijdelijk ingeschreven in het KBA in combinatie met een willekeurig persoon op basis van een kopie legitimatie.  

Het autobedrijf geeft achteraf de gegevens van de daadwerkelijke bestuurder door. Op deze manier kan er gefraudeerd worden. De Duitse justitie spreekt van inbreuk op de wet bescherming persoonsgegevens. 

In Nederland geldt dat bij aanhouding van een auto die op een blanco tijdelijk kenteken rijdt, de bestuurder beboet kan worden door de politie. Dat ondervonden klanten van dienstverlener VDC in het verleden.

Heidelberg
In Duitsland zijn er vierhonderd punten waar tijdelijke kentekens en apk’s verkregen kunnen worden. Het onderzoek richt zich op het uitgiftepunt Heidelberg in de deelstaat Rhein-Neckar.

In totaal zou de fraude in de miljoenen lopen, meldt NRZ.