Alweer bpm-nederlaag fiscus

Redactie Redactie
• Laatste update:

In juli 2009 bepaalde de Hoge Raad dat bij het berekenen van de rest-bpm op een gebruikte importauto, de inkoopwaarde het uitgangspunt dient te zijn en niet de verkoopprijs. “Deze uitspraak leverde de belastingsdienst lagere bpm-inkomsten op”, vertelt bpm-taxateur Frank Bolsenbroek. “Daarom introduceerde de fiscus in mei 2010 een nieuwe rekenmethode. Hierbij wordt de rest-bpm berekend over de afschrijving tussen de handelsinkoopwaarde van de occasion en de handelsinkoopwaarde van een nieuw exemplaar. Deze rekenmethode werd door een belanghebbende in een procedure tegen de fiscus aangevochten.”

Politiek
Op 11 januari is de betrokkene door de rechtbank in het gelijk gesteld. De rekenmethode van de belastingdienst deugt niet, omdat die in strijd is met de Europese regelgeving, oordeelde de het rechtscollege. “Sinds de handelswaarde uitgangspunt is, bedenkt de belastingdienst doorlopend nieuw beleid dat erop gericht is de bpm te verhogen”, aldus Bolsenbroek. “Gelukkig corrigeert de rechter dat telkens en verliest de fiscus de ene na de andere rechtzaak.”

Onlangs diende staatssecretaris Frans Weekers kamervragen te beantwoorden, omdat hij van mening is dat bij waardebepaling van een importoccasion niet alleen een taxatierapport, maar ook de factuur overgelegd moet worden.

Bekijk hier de uitspraak van de Rechtbank.

Alweer bpm-nederlaag fiscus | Automotive Online

Alweer bpm-nederlaag fiscus

Redactie Redactie
• Laatste update:

In juli 2009 bepaalde de Hoge Raad dat bij het berekenen van de rest-bpm op een gebruikte importauto, de inkoopwaarde het uitgangspunt dient te zijn en niet de verkoopprijs. “Deze uitspraak leverde de belastingsdienst lagere bpm-inkomsten op”, vertelt bpm-taxateur Frank Bolsenbroek. “Daarom introduceerde de fiscus in mei 2010 een nieuwe rekenmethode. Hierbij wordt de rest-bpm berekend over de afschrijving tussen de handelsinkoopwaarde van de occasion en de handelsinkoopwaarde van een nieuw exemplaar. Deze rekenmethode werd door een belanghebbende in een procedure tegen de fiscus aangevochten.”

Politiek
Op 11 januari is de betrokkene door de rechtbank in het gelijk gesteld. De rekenmethode van de belastingdienst deugt niet, omdat die in strijd is met de Europese regelgeving, oordeelde de het rechtscollege. “Sinds de handelswaarde uitgangspunt is, bedenkt de belastingdienst doorlopend nieuw beleid dat erop gericht is de bpm te verhogen”, aldus Bolsenbroek. “Gelukkig corrigeert de rechter dat telkens en verliest de fiscus de ene na de andere rechtzaak.”

Onlangs diende staatssecretaris Frans Weekers kamervragen te beantwoorden, omdat hij van mening is dat bij waardebepaling van een importoccasion niet alleen een taxatierapport, maar ook de factuur overgelegd moet worden.

Bekijk hier de uitspraak van de Rechtbank.