BMW ziet winst dalen door recalls en WLTP

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: BMW

BMW zag afgelopen kwartaal de omzet stijgen met 5 procent naar 24,7 miljard euro. De winst daalde echter met 24 procent tot 1,4 miljard euro. In het kwartaalbericht van de Duitse autofabrikant wordt aangegeven wat de voornaamste oorzaken zijn: de kosten die gemaakt moeten worden om de auto’s te laten voldoen aan de nieuwe WLTP-emissie-eisen, en een terugroepactie van meer dan 1,6 miljoen diesels. Daarbij kan koelvloeistof uit de EGR lekken, met brand als uiterste consequentie. Voor de recall is 679 miljoen euro gereserveerd.

Ook de spanningen op de wereldmarkt worden genoemd als oorzaak van de lagere winst. BMW heeft een sterke focus op de Chinese markt, en juist die heeft sterk te leiden onder de handelsoorlog met de VS. Ook Volvo had hier zwaar onder te lijden. 

Als vierde oorzaak worden de investeringen in elektrisch rijden genoemd. Er komt steeds meer concurrentie op de markt en BMW moet alle zeilen bijzetten om bij te blijven.

De lagere winst leidde eind oktober al tot een winstwaarschuwing: BMW gaat dit jaar voor het eerst sinds 2009 de voorspelde operationele winst van 8-10 procent niet halen.

 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.