Bovag/RAI: aandeel auto’s met automaat stijgt

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Een op de vijf auto's op de weg wordt automatisch geschakeld (foto: Shutterstock)

Mobiliteit in Cijfers is het jaarlijkse boekwerkje van brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging over de markt van personen- en bestelauto’s. Naast de verschuiving in modellen, laat het nog een opvallende trend zien: de toenemende populariteit van de automaat. Het aandeel personenauto’s met een automatische versnellingsbak in de nieuwverkoop bedroeg vorig jaar 34,3 procent (142.267 auto’s). Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2006, toen 17,3 procent van de nieuwe auto’s met automaat werd verkocht.

Momenteel zijn ruim 1,8 miljoen personenauto’s in Nederland uitgerust met een automatische versnellingsbak en dat is 21,2 procent van het totale wagenpark van 8,6 miljoen auto’s. Twaalf jaar geleden was dat 13 procent van de 7,2 miljoen auto’s. De toename van het aandeel automaat auto’s is te verklaren door de populariteit van elektrische en hybride auto’s die standaard met automatische versnellingsbak zijn uitgerust, een vergrijzende bevolking (35,2 procent van alle auto’s is bezit van 55-plussers) en toegenomen efficiëntie van automaten boven handgeschakelde bakken. Veel fabrikanten bieden op diverse modellen tegenwoordig standaard een automaat. Ook wegens de files kiezen steeds meer Nederlandse kopers voor een automatische bak.

Succes voor suv’s 

Het Bovag/RAI-rapport over 2017 laat verder zien dat de hatchback in de nieuwverkopen met een aandeel van 55 procent in 2017 nog steeds het populairste koetswerk is. Daarna komt de stationwagen met 19,6 procent. De suv-modellen waren afgelopen jaar goed voor 13,8 procent van alle nieuwe auto’s, tegen 5,8 procent tien jaar geleden. MPV’s (5,4%) en sedans (4%) dalen in populariteit.

Private lease

Daarnaast wordt duidelijk dat private lease met een totaal van 97 duizend contracten op 31 december 2017 een steeds belangrijkere factor is in de autoverkoop. In 2013 werd dit fenomeen voor het eerst geregistreerd en toen werden 7.400 contracten geteld.

Bovag/RAI: aandeel auto’s met automaat stijgt | Automotive Online

Bovag/RAI: aandeel auto’s met automaat stijgt

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Een op de vijf auto's op de weg wordt automatisch geschakeld (foto: Shutterstock)

Mobiliteit in Cijfers is het jaarlijkse boekwerkje van brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging over de markt van personen- en bestelauto’s. Naast de verschuiving in modellen, laat het nog een opvallende trend zien: de toenemende populariteit van de automaat. Het aandeel personenauto’s met een automatische versnellingsbak in de nieuwverkoop bedroeg vorig jaar 34,3 procent (142.267 auto’s). Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2006, toen 17,3 procent van de nieuwe auto’s met automaat werd verkocht.

Momenteel zijn ruim 1,8 miljoen personenauto’s in Nederland uitgerust met een automatische versnellingsbak en dat is 21,2 procent van het totale wagenpark van 8,6 miljoen auto’s. Twaalf jaar geleden was dat 13 procent van de 7,2 miljoen auto’s. De toename van het aandeel automaat auto’s is te verklaren door de populariteit van elektrische en hybride auto’s die standaard met automatische versnellingsbak zijn uitgerust, een vergrijzende bevolking (35,2 procent van alle auto’s is bezit van 55-plussers) en toegenomen efficiëntie van automaten boven handgeschakelde bakken. Veel fabrikanten bieden op diverse modellen tegenwoordig standaard een automaat. Ook wegens de files kiezen steeds meer Nederlandse kopers voor een automatische bak.

Succes voor suv’s 

Het Bovag/RAI-rapport over 2017 laat verder zien dat de hatchback in de nieuwverkopen met een aandeel van 55 procent in 2017 nog steeds het populairste koetswerk is. Daarna komt de stationwagen met 19,6 procent. De suv-modellen waren afgelopen jaar goed voor 13,8 procent van alle nieuwe auto’s, tegen 5,8 procent tien jaar geleden. MPV’s (5,4%) en sedans (4%) dalen in populariteit.

Private lease

Daarnaast wordt duidelijk dat private lease met een totaal van 97 duizend contracten op 31 december 2017 een steeds belangrijkere factor is in de autoverkoop. In 2013 werd dit fenomeen voor het eerst geregistreerd en toen werden 7.400 contracten geteld.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.