Bovag en RAI Vereniging verwachten lichte stijging nieuwverkoop

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Het eerste kwartaal belooft veel goeds voor de nieuwverkoop.

Bovag en RAI Vereniging verwachten dat, ondanks het toenemend vertrouwen in de economie, de verkoop van nieuwe auto’s volgend jaar maar mondjesmaat toeneemt. “De nieuwverkoop is in het afgelopen jaar gedempt door de parallelle import van personenauto’s”, zegt Bert de Kroon, voorzitter Bovag Autodealers. “Wij verwachten dat er dit jaar ruim 180 duizend gebruikte personenauto’s geïmporteerd worden. Een kwart hiervan is tussen de een en twee jaar oud is dus een directe concurrent van nieuwe auto’s. Dat effect zal zich in 2017 ook voordoen, verwachten wij.”

En dat betekent een voorzichtige prognose van 415 duizend, waar adviesbureau Aumacon uitgaat van 425 duizend stuks. Bovag en RAI stelden de prognose voor dit jaar bij van 400 duizend naar 380 duizend stuks; die van Aumacon ging omlaag van 415 duizend naar 385 duizend.

Steven van Eijck, voorzitter RAI Vereniging, verwacht wel dat de markt volgend jaar gezonder wordt, omdat de bijtellingstarieven worden genormaliseerd. “Zakelijk rijders zullen weer gaan kiezen tussen alle merken en modellen. Alleen voor volledig elektrische auto’s blijft er een verlaagd tarief van 4 procent bijtelling. Voor een nieuw kabinet ligt nog wel de opdracht om de bpm verder af te bouwen.”

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.