Kia-directeur: wij sturen niet actief op overnames

Redactie Redactie
• Laatste update:

In aanloop naar 1 juni, wanneer de BER afloopt, zullen er nog enkele wijzigingen in het Kia-netwerk plaatsvinden, zegt Léan Verstoep, directeur van Kia Motors Nederland. “Maar wij sturen daar niet actief op. Het past in het beeld dat we zien in de branche en is tevens de visie van de Bovag.”

Europees beleid
In Nederland werkt Kia met subdealers, een fenomeen waar Kia Motors Europe eigenlijk vanaf wil. “Wij hebben veel moeten overleggen voordat we toestemming kregen om een soort van subdealer-netwerk aan te houden. Na het faillissement van Kroymans in 2009 is er van partijen afscheid genomen en hielden we een sterk subdealer-netwerk over. In 2011 waren zij goed voor een kwart van de verkoop. Uiteindelijk hebben we toch toestemming gekregen en vanaf juni werken wij met commissionairs.”

Voor een aantal dealers en subdealers is dat wel reden geweest eens goed naar de toekomst te kijken. “En niet iedere dealer is even tevreden over zijn partners en andersom wil niet iedereen als commissionair verder”, aldus Verstoep.

Geen ideale grootte
Verstoep denkt dat er in de komende periode nog een aantal subdealers zal wegvallen, al dan niet op aangeven van de dealer zelf en niet in de laatste plaats ingegeven door de drang naar schaalvergroting. “Maar wij sturen niet actief. Wij hebben geen ideale grootte in gedachte. Goed presterende partijen, groot of klein, houden de ruimte.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.