Daihatsu weg uit Europa

Redactie Redactie
• Laatste update:

Op dit moment vindt in Vianen een meeting plaats waarbij de Nederlandse dealers van de plannen op de hoogte worden gesteld. De importeur heeft laten weten vanmiddag met een verklaring te komen. De voorzitter van de dealervereniging is niet bereikbaar.

Verrassing
Voor de dealers komt het besluit van de Japanse fabrikant als een volslagen verrassing. “Je brengt me aan het schrikken”, zegt directeur-eigenaar Marcel Eickhof van het gelijknamige dealerbedrijf in Apeldoorn. “Mijn broer is inderdaad uitgenodigd voor de meeting, dus het was duidelijk dat er iets ging gebeuren, maar dat het om zoiets drastisch zou gaan was niet bekend.”

De precieze gevolgen van het besluit voor de Nederlandse markt zijn nog onduidelijk. Autohaus.de meldt dat, om de onderdelenvoorziening en de aftersales in stand te houden, een groot deel van de huidige dealers in de toekomstige organisatie erkend reparateur worden. In Nederland heeft Daihatsu 85 salesoutlets en 10 erkend reparateurs.

`Een ramp`
“Het is nog afwachten wat er precies gaat gebeuren, maar als het merk echt vertrekt is dat voor de dealers een regelrechte ramp”, zegt Eickhof, die zelf in aantallen een van de grootste Nederlandse Daihatsu-dealers is.

Het bedrijf verkocht vorig jaar circa 100 nieuwe auto`s. “Je legt vanaf 1992 dagelijks je ziel en zaligheid in het merk en dan is het ineens afgelopen. Gelukkig voor ons voeren wij ook Subaru en Mazda, maar voor de dealers die niet op andere activiteiten kunnen terugvallen is dit een harde klap.”

Tegenvallende verkoop
De verkoop van Daihatsu viel het afgelopen jaar tegen. In Nederland werden er in 2009 nog 4.618 Daihatsu’s verkocht, vorig jaar bleef de teller steken bij 2.029 exemplaren. Het Nederlandse wagenpark telt ruim 106 duizend Daihatsu’s.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Daihatsu weg uit Europa | Automotive Online

Daihatsu weg uit Europa

Redactie Redactie
• Laatste update:

Op dit moment vindt in Vianen een meeting plaats waarbij de Nederlandse dealers van de plannen op de hoogte worden gesteld. De importeur heeft laten weten vanmiddag met een verklaring te komen. De voorzitter van de dealervereniging is niet bereikbaar.

Verrassing
Voor de dealers komt het besluit van de Japanse fabrikant als een volslagen verrassing. “Je brengt me aan het schrikken”, zegt directeur-eigenaar Marcel Eickhof van het gelijknamige dealerbedrijf in Apeldoorn. “Mijn broer is inderdaad uitgenodigd voor de meeting, dus het was duidelijk dat er iets ging gebeuren, maar dat het om zoiets drastisch zou gaan was niet bekend.”

De precieze gevolgen van het besluit voor de Nederlandse markt zijn nog onduidelijk. Autohaus.de meldt dat, om de onderdelenvoorziening en de aftersales in stand te houden, een groot deel van de huidige dealers in de toekomstige organisatie erkend reparateur worden. In Nederland heeft Daihatsu 85 salesoutlets en 10 erkend reparateurs.

`Een ramp`
“Het is nog afwachten wat er precies gaat gebeuren, maar als het merk echt vertrekt is dat voor de dealers een regelrechte ramp”, zegt Eickhof, die zelf in aantallen een van de grootste Nederlandse Daihatsu-dealers is.

Het bedrijf verkocht vorig jaar circa 100 nieuwe auto`s. “Je legt vanaf 1992 dagelijks je ziel en zaligheid in het merk en dan is het ineens afgelopen. Gelukkig voor ons voeren wij ook Subaru en Mazda, maar voor de dealers die niet op andere activiteiten kunnen terugvallen is dit een harde klap.”

Tegenvallende verkoop
De verkoop van Daihatsu viel het afgelopen jaar tegen. In Nederland werden er in 2009 nog 4.618 Daihatsu’s verkocht, vorig jaar bleef de teller steken bij 2.029 exemplaren. Het Nederlandse wagenpark telt ruim 106 duizend Daihatsu’s.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.