Nissan investeert miljarden in elektrificatie

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Nissan maakte zijn plannen op EV-gebied bekend. (Foto: Shutterstock)

Nissan investeert in de komende 5 jaar 2 biljoen yen (zo’n 16 miljard euro) aan het elektrificeren van zijn modellengamma. Dat maakt de fabrikant vandaag bekend. Het bedrijf wil in 2030 in totaal 23 nieuwe geëlektrificeerde modellen introduceren, waarvan 15 volledig elektrisch. In 2050 wil het bedrijf volledig klimaatneutraal zijn.

In 2026 moet meer dan driekwart van de verkoop elektrisch (BEV en PHEV) zijn. In Japan 55 procent en in China en de VS 40 procent. Nissan was met de Leaf voorloper in elektrisch rijden, maar inmiddels is de fabrikant ingehaald door diverse andere fabrikanten.

Goedkopere accu 

Het bedrijf zegt ook te gaan investeren in de batterijtechnologie: het wil in 2028 een batterij op de markt brengen zonder kobalt en met een 65 procent lagere prijs (een solid-state accu). Ook wordt het radarsysteem Lidar verder ontwikkeld, waarmee het aantal rijhulpsystemen kan worden uitgebreid. De Propilot-technologie, waarmee onder andere het automatisch inparkeren is geregeld en waarmee de verkeersstromen in de gaten worden gehouden, moet in 2030 in elk nieuw model zitten. Ook wordt er 20 miljoen yen geïnvesteerd in het uitbreiden van de laadinfrastructuur. Fabrikanten zien deze investeringen als essentieel om consumenten te bewegen een elektrische auto aan te schaffen.Lees ook: Welke fabrikant investeert de meeste miljarden in EV’s?

De fabrikanten maken haast met de elektrificatie van hun gamma nu er in Europa vanaf 2035 een verkoopverbod op de brandstofauto’s  zal gaan gelden. Kia maakte eerder bekend in Europa vanaf 2035 alleen nog EV’s te willen verkopen; DS heeft deze ambitie al voor 2024 en Jaguar Land Rover voor 2025.

Bekijk hieronder de presentatie van Nissan zelf:

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Nissan investeert miljarden in elektrificatie | Automotive Online

Nissan investeert miljarden in elektrificatie

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Nissan maakte zijn plannen op EV-gebied bekend. (Foto: Shutterstock)

Nissan investeert in de komende 5 jaar 2 biljoen yen (zo’n 16 miljard euro) aan het elektrificeren van zijn modellengamma. Dat maakt de fabrikant vandaag bekend. Het bedrijf wil in 2030 in totaal 23 nieuwe geëlektrificeerde modellen introduceren, waarvan 15 volledig elektrisch. In 2050 wil het bedrijf volledig klimaatneutraal zijn.

In 2026 moet meer dan driekwart van de verkoop elektrisch (BEV en PHEV) zijn. In Japan 55 procent en in China en de VS 40 procent. Nissan was met de Leaf voorloper in elektrisch rijden, maar inmiddels is de fabrikant ingehaald door diverse andere fabrikanten.

Goedkopere accu 

Het bedrijf zegt ook te gaan investeren in de batterijtechnologie: het wil in 2028 een batterij op de markt brengen zonder kobalt en met een 65 procent lagere prijs (een solid-state accu). Ook wordt het radarsysteem Lidar verder ontwikkeld, waarmee het aantal rijhulpsystemen kan worden uitgebreid. De Propilot-technologie, waarmee onder andere het automatisch inparkeren is geregeld en waarmee de verkeersstromen in de gaten worden gehouden, moet in 2030 in elk nieuw model zitten. Ook wordt er 20 miljoen yen geïnvesteerd in het uitbreiden van de laadinfrastructuur. Fabrikanten zien deze investeringen als essentieel om consumenten te bewegen een elektrische auto aan te schaffen.Lees ook: Welke fabrikant investeert de meeste miljarden in EV’s?

De fabrikanten maken haast met de elektrificatie van hun gamma nu er in Europa vanaf 2035 een verkoopverbod op de brandstofauto’s  zal gaan gelden. Kia maakte eerder bekend in Europa vanaf 2035 alleen nog EV’s te willen verkopen; DS heeft deze ambitie al voor 2024 en Jaguar Land Rover voor 2025.

Bekijk hieronder de presentatie van Nissan zelf:

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.