‘Volkswagen-topman Diess wist van dieselschandaal’

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Herbert Diess was eerder op de hoogte van het bestaan van sjoemelsoftware dan hij toegaf (Foto: Volkswagen)

Volkswagen-ceo Herbert Dies zou al twee maanden voordat het dieselschandaal aan het licht kwam, hebben geweten van de sjoemelsoftware. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van onlangs openbaar gemaakte documenten van de openbaar aanklager in Braunschweig. 

Herbert Diess stapte in juli 2015 over van BMW naar Volkswagen om daar directeur te worden. Eerder dit jaar volgde hij Matthias Muller op als ceo van het hele Volkswagen concern. 

De nieuwe onthullingen zouden betekenen dat het bedrijf en zijn bestuurders beleggers foutief hebben geïnformeerd. Duitse aanklagers doen momenteel onderzoek naar de voormalige topbestuurders van het bedrijf. 

De nu openbaar gemaakte documenten zouden volgens Duitse media voor Volkswagen aanleiding zijn geweest om de al in 2015 op non-actief gestelde R&D chef Heinz-Jakob Neußer op staande voet te ontslaan. Neußer is de eerste topman van Volkswagen die daadwerkelijk ontslagen wordt naar aanleiding van de dieselfraude bij het concern.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.