VW betaalt 1 miljard euro boete aan Duitse staat

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dit meldt de rechtbank in Braunschweig. 

Gisteren deed het Duitse Openbaar Ministerie uitspraak in een rechtszaak die de Duitse staat had aangespannen tegen de autofabrikant. De rechter heeft Volkswagen een boete van 1 miljard euro opgelegd in verband met het dieselschandaal. De boete bestaat uit de maximale wettelijke straf van 5 miljoen, en 995 miljoen euro extra boete wegens het economisch voordeel dat VW behaald heeft door de sjoemeldiesels op de markt te brengen. Volgens justitie verkocht VW tussen 2007 en 2015 wereldwijd 10,7 miljoen voertuigen met dieselmotoren, die met behulp van illegale software veel schoner werden voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren.

Volkswagen stelt in een reactie de boete te hebben geaccepteerd en geen beroep in te stellen.

Nasleep dieselfraude

De nasleep van het dieselschandaal, dat eind 2015 aan het licht kwam, zorgt nog steeds voor onthullingen. In de afgelopen tien dagen alleen al moest Daimler van het Duitse KBA 238 duizend sjoemeldiesels terugroepen voor een software-update, werd Audi topman Rupert Stadler officieel in verdenking gesteld door justitie en werd oud VW-topman Martin Winterkorn aangeklaagd in de VS

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.