‘Brexit en dieselgate veroorzaken daling Europese autoverkoop’

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
De gefacelifte Nissan Qashqai valt goed in de smaak bij Europese autokoper (foto: Nissan Motors).

Volgens Jato is er minder vraag naar auto’s in het Verenigd Koninkrijk vanwege de toenemende onzekerheid over de uittreding van het VK uit de Europese Unie. Over heel 2017 is er nog wel sprake van groei. Tot en met september werden er in Europa bijna 12 miljoen nieuwe auto’s geregistreerd, een plus van 3,4 procent vergeleken met de dezelfde periode vorig jaar.

Elf van 27 door Jato geanalyseerde markten noteerden minder nieuwregistraties dan in september vorig jaar. Ook in Duitsland werden er minder nieuwe auto’s op kenteken gezet, als gevolg van de dieselcrisis. De overige markten, waaronder Spanje en Italië, noteerden juist een groei in dubbele cijfers. Bekijk het volledige overzicht van de Europese nieuwverkoop in de Automotive Kennisbank.

“Het is zeker dat de meest recente cijfers van de automarkt in het VK, een van de belangrijkste in Europa, een grote impact zal hebben op de Europese markt voor nieuwe auto’s in zijn geheel. En zolang er geen duidelijkheid is over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de EU zal deze daling doorzetten”,  verwacht Jato-analist Felipe Munoz. Jato voorspelde in augustus al een daling. 

Marktleider in Europa blijft de Volkswagen Groep (23,3% marktaandeel), gevolgd door PSA (15%), Renault-Nissan (14,1%), BMW Group (7,7%) en Daimler (6,9%). 

Met ruim 51 duizend verkochte exemplaren is de Volkswagen Golf ook in september het meest verkochte model in Europa. De onlangs gefacelifte Nissan Qashqai (foto) klimt op tot de tweede plaats met bijna 29 duizend stuks en gaat daarmee verkooptoppers als de Renault Clio (26.902 exemplaren) en Volkswagen Polo voorbij (20.446).

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.