Travis Kalanick treedt af als ceo van Uber

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dit meldt zakenblad Fortune.

Uber is al geruime tijd verwikkeld in schandalen. Binnen Uber zou sprake zijn van discriminatie, intimidatie, seksisme en een agressieve werkcultuur. Het bestuur van Uber liet op basis van deze klachten een onderzoek instellen door de voormalige Amerikaanse minister van justitie Eric Holder. Nadat dit rapport met aanbevelingen van Holder dinsdag naar buiten kwam, werd Emil Michael, de rechterhand van Kalanick, ontslagen.

Kalanick besloot een time-out te nemen ‘om aan zichzelf te werken’ en heeft nu bekend gemaakt terug te treden als ceo. Als reden geeft hij niet het rapport van Holden, maar de plotselinge dood van zijn moeder, die vorige week verongelukte. Inmiddels is besloten dat hij een deel van zijn taken moet afstoten als hij terugkomt. Uber gaat op zoek naar een coo, een chief operating officer, die veel taken van Kalanick kan overnemen. Bij voorkeur iemand uit een minderheidsgroep en een vrouw, meldt het FD.

Vrouwengrap

Woensdagochtend besloot ook bestuursvoorzitter David Bonderman op te stappen, na een misplaatste vrouwengrap over zijn collega Arianna Huffington, meldt The Telegraph.Tijdens een meeting waarin naar een oplossing werd gezocht voor het aanhoudende seksisme en de machocultuur in het bedrijf, stelde Huffington dat één vrouw in een raad van bestuur meestal tot gevolg heeft dat er meer vrouwen lid worden van de raad. Bonderman reageerde daarop met: “Wat je bedoelt is dat er dan meer gekletst wordt.”

Yahoo Finance plaatste een opname van het gesprek online en dat was voor Bonderman aanleiding om op te stappen. “Ik moet mij houden aan dezelfde normen die we heel Uber willen opleggen”, stelde hij.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.