`eerst onze lijnen goed neerzetten`

Leonard van den Berg Leonard van den Berg
• Laatste update:

Bas Suurenbroek was tot mei vorig jaar commercieel directeur bij Rupro beheer, het bedrijf achter onder meer equipmentbedrijven Explora, Amtech en Rema Tip Top Oskamp. Vanwege een reorganisatie van de directiestructuur kwam de functie van Suurenbroek te vervallen. Met 28 jaar ervaring in de werkplaatsinrichting was het slechts een kwestie van tijd voordat Suurenbroek zou terugkeren in de branche. “Ik werd inderdaad kort na mijn afscheid bij Rupro benaderd door Fuchs.” De Duitse fabrikant van he_ ruggen voor de truck- en buswerkplaats bleek al lang de wens te koesteren om de distributie van zijn producten in Nederland zelf te gaan doen. Fuchs is al ruim 50 jaar actief op de Nederlandse markt. Eerst verliep de distributie via Sun, de afgelopen 15 jaar via Explora.

Concurrentiebeding

Ondanks de prettige gesprekken kon Suurenbroek niet meteen starten met een nieuw bedrijf. “Ik had een concurrentiebeding. Vanwege de internationale ambities van Fuchs heb ik de Amerikaanse en Scandinavische markt verkend. Ondertussen troff en zij de voorbereidingen om zelf in Nederland van start te gaan. Op 1 maart liep mijn concurrentiebeding af en een maand later werd ik directeur en mede-eigenaar van Fuchs Workshop Equipment.” In totaal werken er vier mensen bij de vanuit het Utrechtse Leersum opererende onderneming. Naast Suurenbroek zelf zijn dat zijn dochter Clair voor de administratieve zaken en marketingondersteuning, oud-Explora collega Erick van der Kamp (sales) en Peter de Jonge (technische ondersteuning). Ook werd een samenwerking gesloten met het Amerikaanse Hunter. “Omdat Fuchs zich niet wil beperken tot de truck- en busmarkt en ook niet alleen tot hefmiddelen, is zij op zoek gegaan naar een leverancier van bandenapparatuur en uitlijners.” Voor de toekomst staan nog he_ ruggen voor personenauto’s op het verlanglijstje van Suurenbroek. “Maar eerst willen we deze lijnen goed neerzetten.”

De relatie tussen Suurenbroek en Hunter dateert van zo’n dertig jaar geleden. “Begin jaren tachtig rondde ik de IVA af en ik wilde aan de slag bij een auto-importeur of dealer. Maar het was een moeilijke tijd in de autobranche en er was geen baan te krijgen. Daarom ben ik als junior verkoper aan de slag gegaan bij een importeur van hardhout. Maar na anderhalf jaar begon het toch te kriebelen en vond ik het zonde om niets met de op de IVA verzamelde kennis te doen. Via een advertentie in De Telegraaf kwam ik bij Oskamp Equipment terecht. Daar heb ik jaren gewerkt onder Ben en Hans Oskamp en maakte ik de overname door de Pon Holding mee. In mijn Oskamp-tijd werden de eerste contacten met Hunter gelegd omdat zij destijds de importeur van het merk waren in Nederland. Overigens is Hunter dit keer via Fuchs bij ons terecht gekomen.”

De tweede ronde

Het ondernemerschap is niet nieuw voor Suurenbroek. In 1991 verliet hij Oskamp om voor zichzelf te beginnen met CBC Equipment. In 1997 werd Suurenbroek benaderd door Explora; hij besloot het bedrijf te verkopen. “Zo kwam ik bij Explora terecht. Mijn compagnon ging met pensioen, ik had prima alleen verder gekund, maar ik vond Explora een mooi bedrijf met een uitgebreid assortiment.”

`eerst onze lijnen goed neerzetten` | Automotive Online

`eerst onze lijnen goed neerzetten`

Leonard van den Berg Leonard van den Berg
• Laatste update:

Bas Suurenbroek was tot mei vorig jaar commercieel directeur bij Rupro beheer, het bedrijf achter onder meer equipmentbedrijven Explora, Amtech en Rema Tip Top Oskamp. Vanwege een reorganisatie van de directiestructuur kwam de functie van Suurenbroek te vervallen. Met 28 jaar ervaring in de werkplaatsinrichting was het slechts een kwestie van tijd voordat Suurenbroek zou terugkeren in de branche. “Ik werd inderdaad kort na mijn afscheid bij Rupro benaderd door Fuchs.” De Duitse fabrikant van he_ ruggen voor de truck- en buswerkplaats bleek al lang de wens te koesteren om de distributie van zijn producten in Nederland zelf te gaan doen. Fuchs is al ruim 50 jaar actief op de Nederlandse markt. Eerst verliep de distributie via Sun, de afgelopen 15 jaar via Explora.

Concurrentiebeding

Ondanks de prettige gesprekken kon Suurenbroek niet meteen starten met een nieuw bedrijf. “Ik had een concurrentiebeding. Vanwege de internationale ambities van Fuchs heb ik de Amerikaanse en Scandinavische markt verkend. Ondertussen troff en zij de voorbereidingen om zelf in Nederland van start te gaan. Op 1 maart liep mijn concurrentiebeding af en een maand later werd ik directeur en mede-eigenaar van Fuchs Workshop Equipment.” In totaal werken er vier mensen bij de vanuit het Utrechtse Leersum opererende onderneming. Naast Suurenbroek zelf zijn dat zijn dochter Clair voor de administratieve zaken en marketingondersteuning, oud-Explora collega Erick van der Kamp (sales) en Peter de Jonge (technische ondersteuning). Ook werd een samenwerking gesloten met het Amerikaanse Hunter. “Omdat Fuchs zich niet wil beperken tot de truck- en busmarkt en ook niet alleen tot hefmiddelen, is zij op zoek gegaan naar een leverancier van bandenapparatuur en uitlijners.” Voor de toekomst staan nog he_ ruggen voor personenauto’s op het verlanglijstje van Suurenbroek. “Maar eerst willen we deze lijnen goed neerzetten.”

De relatie tussen Suurenbroek en Hunter dateert van zo’n dertig jaar geleden. “Begin jaren tachtig rondde ik de IVA af en ik wilde aan de slag bij een auto-importeur of dealer. Maar het was een moeilijke tijd in de autobranche en er was geen baan te krijgen. Daarom ben ik als junior verkoper aan de slag gegaan bij een importeur van hardhout. Maar na anderhalf jaar begon het toch te kriebelen en vond ik het zonde om niets met de op de IVA verzamelde kennis te doen. Via een advertentie in De Telegraaf kwam ik bij Oskamp Equipment terecht. Daar heb ik jaren gewerkt onder Ben en Hans Oskamp en maakte ik de overname door de Pon Holding mee. In mijn Oskamp-tijd werden de eerste contacten met Hunter gelegd omdat zij destijds de importeur van het merk waren in Nederland. Overigens is Hunter dit keer via Fuchs bij ons terecht gekomen.”

De tweede ronde

Het ondernemerschap is niet nieuw voor Suurenbroek. In 1991 verliet hij Oskamp om voor zichzelf te beginnen met CBC Equipment. In 1997 werd Suurenbroek benaderd door Explora; hij besloot het bedrijf te verkopen. “Zo kwam ik bij Explora terecht. Mijn compagnon ging met pensioen, ik had prima alleen verder gekund, maar ik vond Explora een mooi bedrijf met een uitgebreid assortiment.”