Autotelex: prijzen elektrische occasions dalen minder snel

Restwaarden • Autotelex constateert een goede omloop van occasions met over het algemeen stabiele restwaarden.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

In het eerste kwartaal van 2024 is het aantal restwaardetaxaties stabiel gebleven, rond de 20 procent boven het gemiddelde van 2023. Het aantal biedingen lag de afgelopen drie maanden zo’n 10 procent boven het gemiddelde van 2023. Dit meldt Autotelex in de update van april.

De restwaardebepaler concludeert uit ‘geluiden uit de markt en onze overige data-analyses’ een goede omloop van occasions met over het algemeen stabiele restwaarden. Zelfs bij elektrisch ziet Autotelex de prijzen in de afgelopen periode minder hard zakken. ‘Lichtpuntje is een jaartje extra zonder mrb, maar of dat voldoende is om de aanhoudende matige belangstelling bij de particulier te keren betwijfelt Autotelex’. Met een groeiend aanbod zal er toch weer restwaarde druk ontstaan, verwacht het bedrijf.

Bestelauto’s

Autotelex constateert de afgelopen weken een toename tot 50 procent in het aantal bestelautotransacties ten opzichte van dezelfde weken in 2023. ‘Een link met de aankomende maatregelen ligt voor de hand’, waarmee men verwijst naar onder andere het wegvallen van de BPM-vrijstelling voor dieselbussen waardoor deze in 2025 gemiddeld 10.500 euro duurder worden.

Import

De import van personenauto’s blijft volgens Autotelex flink oplopen ten opzichte van vorig jaar, met gemiddeld ongeveer 9 procent meer import in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De populairste importauto’s waren in de periode tot en met maart de Toyota Yaris, Volkswagen Polo en Volkswagen Golf. Bij de bestelauto’s ziet Autotelex nog geen grote toename, van ongeveer 7.300 in het eerste kwartaal van 2023 naar ongeveer 7.600 in 2024.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Autotelex: prijzen elektrische occasions dalen minder snel | Automotive Online

Autotelex: prijzen elektrische occasions dalen minder snel

Restwaarden • Autotelex constateert een goede omloop van occasions met over het algemeen stabiele restwaarden.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

In het eerste kwartaal van 2024 is het aantal restwaardetaxaties stabiel gebleven, rond de 20 procent boven het gemiddelde van 2023. Het aantal biedingen lag de afgelopen drie maanden zo’n 10 procent boven het gemiddelde van 2023. Dit meldt Autotelex in de update van april.

De restwaardebepaler concludeert uit ‘geluiden uit de markt en onze overige data-analyses’ een goede omloop van occasions met over het algemeen stabiele restwaarden. Zelfs bij elektrisch ziet Autotelex de prijzen in de afgelopen periode minder hard zakken. ‘Lichtpuntje is een jaartje extra zonder mrb, maar of dat voldoende is om de aanhoudende matige belangstelling bij de particulier te keren betwijfelt Autotelex’. Met een groeiend aanbod zal er toch weer restwaarde druk ontstaan, verwacht het bedrijf.

Bestelauto’s

Autotelex constateert de afgelopen weken een toename tot 50 procent in het aantal bestelautotransacties ten opzichte van dezelfde weken in 2023. ‘Een link met de aankomende maatregelen ligt voor de hand’, waarmee men verwijst naar onder andere het wegvallen van de BPM-vrijstelling voor dieselbussen waardoor deze in 2025 gemiddeld 10.500 euro duurder worden.

Import

De import van personenauto’s blijft volgens Autotelex flink oplopen ten opzichte van vorig jaar, met gemiddeld ongeveer 9 procent meer import in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De populairste importauto’s waren in de periode tot en met maart de Toyota Yaris, Volkswagen Polo en Volkswagen Golf. Bij de bestelauto’s ziet Autotelex nog geen grote toename, van ongeveer 7.300 in het eerste kwartaal van 2023 naar ongeveer 7.600 in 2024.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.