Verkiezing Occasion van het Jaar 2024: ‘We hebben nu een longlist van 50 auto’s’

Occasion van het Jaar • Op donderdag 21 maart wordt tijdens het AM Remarketing Event bekend welke auto de titel Occasion van het Jaar 2024 in de wacht sleept en zo de Peugeot 208 opvolgt.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

In de IVA Business School in Driebergen vond vorige week het eerste juryoverleg plaats over de verkiezing van de Occasion van het Jaar 2024. Elk jaar komt de vakjury meerdere keren bijeen om via een vaste selectieprocedure te bepalen welke occasions genomineerd worden, welke auto’s van deze longlist in de top vijf belanden en tot slot welk model de titel ‘Occasion van het Jaar’ krijgt.

Het selecteren van de Occasion van het Jaar is geen sinecure, zo weet Wierd Meijering, jurylid en beëdigd taxateur en veilinghouder motorvoertuigen: “Allereerst kijken we naar harde data zoals verkoopcijfers, stadagen en restwaarden. Daarnaast nemen we ook het zoekgedrag van consumenten online mee. Welke auto’s staan het meest in de belangstelling?”

Op basis van alleen deze data zou je verwachten dat de Volkswagen Golf of Polo altijd bovenaan staan in deze verkiezing. Consumenten willen immers een grijze Golf 5 deurs met automaat en dan het liefst voor maximaal 15 duizend euro, zo bleek weer eens uit een recente analyse van het zoekgedrag van consumenten op de platforms Gaspedaal en Autotrack. Op Marktplaats is de Golf de populairste auto.

Niet alleen harde data

Het is precies om deze reden waarom de vakjury niet alleen kijkt naar de harde data maar ook andere criteria laat meewegen in de beoordelingsprocedure. Hierbij wordt een beroep gedaan op de professionele kennis en kunde van de acht juryleden, die stuk voor stuk tientallen jaren ervaring hebben in de remarketing en automotive. “Denk hierbij aan de kwaliteit van de auto en van de importeur c.q. dealerorganisatie. Een stabiel prijsbeleid en garantiebepalingen spelen zeker ook een rol. Daarnaast kijken we echt naar auto’s die ons als jury een warm gevoel geven. Dat hoeft niet altijd een Golf te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een auto zijn die de consument nog niet heeft ontdekt, maar waar wij wel hoge verwachtingen van hebben.”

Op 6 februari vindt het volgende juryoverleg plaats. Kan Meijering al een tipje van de sluiter oplichten over een eventuele winnaar? “Haha nee helaas, wij zijn er zelf nog niet eens uit en het is allemaal strikt geheim natuurlijk. We hebben nu een longlist van 50 auto’s om te beoordelen. Die gaan we terugbrengen naar een top vijf op 6 februari en uit deze top 5 wordt 21 maart de winnaar bekend gemaakt.”

De feestelijke bekendmaking van de Occasion van het Jaar 2024 vindt plaats tijdens het AM Remarketing Event op 21 maart. Locatie is het nieuwe Van Mossel hoofdkantoor in Waalwijk.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Meer lezen over occasion van het jaar 2024

Verkiezing Occasion van het Jaar 2024: ‘We hebben nu een longlist van 50 auto’s’ | Automotive Online

Verkiezing Occasion van het Jaar 2024: ‘We hebben nu een longlist van 50 auto’s’

Occasion van het Jaar • Op donderdag 21 maart wordt tijdens het AM Remarketing Event bekend welke auto de titel Occasion van het Jaar 2024 in de wacht sleept en zo de Peugeot 208 opvolgt.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

In de IVA Business School in Driebergen vond vorige week het eerste juryoverleg plaats over de verkiezing van de Occasion van het Jaar 2024. Elk jaar komt de vakjury meerdere keren bijeen om via een vaste selectieprocedure te bepalen welke occasions genomineerd worden, welke auto’s van deze longlist in de top vijf belanden en tot slot welk model de titel ‘Occasion van het Jaar’ krijgt.

Het selecteren van de Occasion van het Jaar is geen sinecure, zo weet Wierd Meijering, jurylid en beëdigd taxateur en veilinghouder motorvoertuigen: “Allereerst kijken we naar harde data zoals verkoopcijfers, stadagen en restwaarden. Daarnaast nemen we ook het zoekgedrag van consumenten online mee. Welke auto’s staan het meest in de belangstelling?”

Op basis van alleen deze data zou je verwachten dat de Volkswagen Golf of Polo altijd bovenaan staan in deze verkiezing. Consumenten willen immers een grijze Golf 5 deurs met automaat en dan het liefst voor maximaal 15 duizend euro, zo bleek weer eens uit een recente analyse van het zoekgedrag van consumenten op de platforms Gaspedaal en Autotrack. Op Marktplaats is de Golf de populairste auto.

Niet alleen harde data

Het is precies om deze reden waarom de vakjury niet alleen kijkt naar de harde data maar ook andere criteria laat meewegen in de beoordelingsprocedure. Hierbij wordt een beroep gedaan op de professionele kennis en kunde van de acht juryleden, die stuk voor stuk tientallen jaren ervaring hebben in de remarketing en automotive. “Denk hierbij aan de kwaliteit van de auto en van de importeur c.q. dealerorganisatie. Een stabiel prijsbeleid en garantiebepalingen spelen zeker ook een rol. Daarnaast kijken we echt naar auto’s die ons als jury een warm gevoel geven. Dat hoeft niet altijd een Golf te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een auto zijn die de consument nog niet heeft ontdekt, maar waar wij wel hoge verwachtingen van hebben.”

Op 6 februari vindt het volgende juryoverleg plaats. Kan Meijering al een tipje van de sluiter oplichten over een eventuele winnaar? “Haha nee helaas, wij zijn er zelf nog niet eens uit en het is allemaal strikt geheim natuurlijk. We hebben nu een longlist van 50 auto’s om te beoordelen. Die gaan we terugbrengen naar een top vijf op 6 februari en uit deze top 5 wordt 21 maart de winnaar bekend gemaakt.”

De feestelijke bekendmaking van de Occasion van het Jaar 2024 vindt plaats tijdens het AM Remarketing Event op 21 maart. Locatie is het nieuwe Van Mossel hoofdkantoor in Waalwijk.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Meer lezen over occasion van het jaar 2024