EU wil verbod op broeikasgassen in airco’s

F-gassen • De bedoeling is dat de F-gassen in 2050 volledig zijn uitgefaseerd.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Nieuwe airconditioners mogen vanaf 2050 geen F-gassen meer bevatten. De EU-landen en het Europees Parlement hebben donderdag een akkoord bereikt waarin ze hebben afgesproken de ‘superbroeikasgassen’ af te bouwen, zo meldt het ANP. F-gassen bevatten fluor en hebben vaak een veel sterker opwarmend effect dan CO2 en blijven ook lang in de atmosfeer hangen.

De F-gassen worden onder andere gebruikt in de aircosystemen van auto’s. De meest voorkomende F-gassen in airco’s zijn R134a en R1234yf. De eerstgenoemde is in 2017 al verboden in nieuwe auto’s, maar zal nog lang op de markt blijven omdat het nog steeds wordt gebruikt in modellen die momenteel rondrijden.

De bedoeling is dat de F-gassen in 2050 volledig zijn uitgefaseerd. “Dergelijke stoffen hebben zeer negatieve gevolgen voor de gezondheid van onze planeet en moeten afgebouwd worden”, reageert de Spaanse minister voor ecologische transitie Teresa Ribera Rodríguez namens de Raad van Europa.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout was hoofdonderhandelaar voor het Europees Parlement op dit onderwerp. Hij vindt het akkoord een duidelijk signaal naar de markt. “Stap over op schone alternatieven.” Volgens hem is dat niet alleen goed voor het klimaat, maar ook goed voor de Europese industrie, “die zo koploper kan blijven met de productie van schone producten”.

Alternatieven

Het EU-parlement wilde wettelijk verplichten dat de meeste sectoren overstappen op natuurlijke alternatieven – en niet op PFAS. Deze poly- en perfluoralkylstoffen veroorzaken een minder groot broeikaseffect, maar ze zijn wel schadelijker voor de volksgezondheid en het milieu. EU-landen wilden PFAS echter niet wettelijk uitsluiten. Eickhout: “Uiteindelijk werd het een compromis waarbij er vooral voor kleinere apparaten zoals koelkasten, airco’s en warmtepompen voor woningen een stop komt op PFAS-gebruik.”

In het akkoord wordt wel rekening gehouden met de haalbaarheid van de afschaffing. Ook geldt er een uitzondering als de afschaffing bij bepaalde producten tot veiligheidsproblemen leidt. Diverse huishoudelijke apparaten bevatten de broeikasgassen. Zo zijn ze onder meer te vinden in koelkasten, spuitbussen, airconditioners en warmtepompen.

Lidstaten van de Europese Unie moeten nu nog afzonderlijk over het voorstel stemmen. Dat gebeurt dit najaar.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

EU wil verbod op broeikasgassen in airco’s | Automotive Online

EU wil verbod op broeikasgassen in airco’s

F-gassen • De bedoeling is dat de F-gassen in 2050 volledig zijn uitgefaseerd.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(Foto: Shutterstock)

Nieuwe airconditioners mogen vanaf 2050 geen F-gassen meer bevatten. De EU-landen en het Europees Parlement hebben donderdag een akkoord bereikt waarin ze hebben afgesproken de ‘superbroeikasgassen’ af te bouwen, zo meldt het ANP. F-gassen bevatten fluor en hebben vaak een veel sterker opwarmend effect dan CO2 en blijven ook lang in de atmosfeer hangen.

De F-gassen worden onder andere gebruikt in de aircosystemen van auto’s. De meest voorkomende F-gassen in airco’s zijn R134a en R1234yf. De eerstgenoemde is in 2017 al verboden in nieuwe auto’s, maar zal nog lang op de markt blijven omdat het nog steeds wordt gebruikt in modellen die momenteel rondrijden.

De bedoeling is dat de F-gassen in 2050 volledig zijn uitgefaseerd. “Dergelijke stoffen hebben zeer negatieve gevolgen voor de gezondheid van onze planeet en moeten afgebouwd worden”, reageert de Spaanse minister voor ecologische transitie Teresa Ribera Rodríguez namens de Raad van Europa.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout was hoofdonderhandelaar voor het Europees Parlement op dit onderwerp. Hij vindt het akkoord een duidelijk signaal naar de markt. “Stap over op schone alternatieven.” Volgens hem is dat niet alleen goed voor het klimaat, maar ook goed voor de Europese industrie, “die zo koploper kan blijven met de productie van schone producten”.

Alternatieven

Het EU-parlement wilde wettelijk verplichten dat de meeste sectoren overstappen op natuurlijke alternatieven – en niet op PFAS. Deze poly- en perfluoralkylstoffen veroorzaken een minder groot broeikaseffect, maar ze zijn wel schadelijker voor de volksgezondheid en het milieu. EU-landen wilden PFAS echter niet wettelijk uitsluiten. Eickhout: “Uiteindelijk werd het een compromis waarbij er vooral voor kleinere apparaten zoals koelkasten, airco’s en warmtepompen voor woningen een stop komt op PFAS-gebruik.”

In het akkoord wordt wel rekening gehouden met de haalbaarheid van de afschaffing. Ook geldt er een uitzondering als de afschaffing bij bepaalde producten tot veiligheidsproblemen leidt. Diverse huishoudelijke apparaten bevatten de broeikasgassen. Zo zijn ze onder meer te vinden in koelkasten, spuitbussen, airconditioners en warmtepompen.

Lidstaten van de Europese Unie moeten nu nog afzonderlijk over het voorstel stemmen. Dat gebeurt dit najaar.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.