Focwa dicht lek in toelatingscriteria ruitherstellers

Redactie Redactie
• Laatste update:

Focwa wil zo voorkomen dat bedrijven zich aansluiten om vervolgens onder de Focwa-vlag werk uit te besteden aan niet-leden; deze zouden goedkoper kunnen werken omdat ze niet aan de kwaliteitseisen hoeven te voldoen. Secretaris Leo Smid zegt geluiden in de markt te hebben opgevangen van bedrijven die op deze constructie zinnen. Daarbij zou de opdrachtgever wel de `volle mep` moeten betalen en op de reparatie zou een Focwa-garantie worden afgegeven.

Preventief
Volgens Smid zijn bovengenoemde praktijken onder de huidige Focwa-leden nog niet voorgekomen. “Het is een preventieve maatregel. Er kwamen signalen binnen dat bedrijven tot Focwa willen toetreden om vervolgens werk aan niet-leden uit te besteden. We kunnen ondernemers niet verbieden om met meerdere bedrijven op hetzelfde adres te gaan zitten. Maar wel dat bedrijven die geen Focwa-lid zijn, onder de vlag van onze organisatie reparaties uitvoeren. We kunnen het kwaliteitsniveau van niet-leden immers niet controleren.”

Rode kaart
Voor bedrijven die al lid zijn maar niet aan de toelatingseisen voldoen, gelden strenge sancties. “Als dat geconstateerd wordt, krijgt het bedrijf eerst een gele kaart, ofwel een waarschuwing”, zegt Smid. “Als het daarna nog steeds niet aan de toelatingseisen voldoet, volgt een rode kaart oftewel royement.”

De nieuwe toelatingseisen gaan in op 1 februari 2011.