De Jager wil 135 miljoen euro aan extra CO2-heffingen

Redactie Redactie
• Laatste update:

De Jager betaalt de fijnstofheffing terug als gevolg van een uitspraak van het Hof over de rechtsgeldigheid van de fijnstofdifferentiatie. Met ingang van 1 januari wil De Jager de oude regeling weer invoeren en geeft hij zeshonderd euro subsidie op roetfilters. De 135 miljoen euro die De Jager mist aan fijnstofheffingen, wil hij compenseren door hogere CO2-toeslagen. Concreet verhoogt De Jager voor volgend jaar de slurptaks. Daarna wordt de toeslag vervangen door een progressief (schijven)tarief op basis van de CO2-uitstoot. In 2010 en 2011 wil De Jager extra opbrengsten realiseren door de tarieven van schijf 2 en 3 te verhogen.

Bovag en RAI Vereniging zijn niet blij met de maatregel. “Wij hebben eerder al gezegd dat De Jager de opbrengsten van de fijnstoftaks veel te rooskleurig voorstelde. Hij probeert nu op deze manier de begrotingsfout goed te maken”, aldus Bovag-woordvoerder Paul de Waal. Hij bestrijdt dat de overwinning de branche uiteindelijk weinig heeft opgeleverd. “De fijnstofheffing is een principiële kwestie, wij vinden dat Nederland niet voor de muziek uit moet lopen. Daarin hebben we gelijk gekregen, en dat behoedt de branche voor soortgelijke maatregelen. Met de kunstgrepen die De Jager nu pleegt om zijn zelf gecreëerde begrotingsgat te dichten, zijn we het niet eens.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.