Stichting: aanpak overheid tegen tijgermug faalt

Redactie Redactie
• Laatste update:

De oproep is een reactie op de vondst van een Aziatische tijgermug bij een bandenimporteur in Etten-Leur. De mug kan virusziekten overbrengen zoals knokkelkoorts en wordt bestreden.

Milieujurist Wilfred Reinhold van de stichting Stop invasieve exoten vindt dat het overheidsbeleid op dit punt faalt. “De tijgermug in Nederland kennen we al tien jaar en hij komt ieder jaar terug. Ze komen vooral tevoorschijn bij bedrijven die lucky bamboo-plantjes of oude banden importeren.”

Volgens Reinhold is de tijgermug dit jaar al in vier gemeentes aangetroffen. Hij spande een rechtszaak aan tegen het ministerie van volksgezondheid om de bestrijding van de mug te verbeteren. Reinhold: “Zo’n bandenimporteur is namelijk helemaal niet verantwoordelijk voor wat hij importeert en hoeft niets te doen of te garanderen dat zijn import schoon is.”

Stevige eisen bandenhandel

Reinhold vindt dat de overheid stevige eisen moet stellen aan de import. “De import moet schoon en tijgermugvrij zijn. Oude banden zijn vaak nat, dat vindt de mug fijn en legt er haar eitjes.”

Bestrijding van de Aziatische boktor is volgens Reinhold veel beter geregeld. “Die komt soms met pallets en containers uit China mee. Als er een boktor wordt aangetroffen, wordt de container niet doorgelaten. Importeurs betalen maar een klein bedrag voor de aanpak van de boktor.” Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de kans op virusbesmetting door de tijgermug heel klein.

Volgens website omroepbrabant.nl is de tijgermug nu nog geen groot probleem, maar als het insect zich in Nederland gaat vestigen, kan het wel problemen op gaan leveren.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Stichting: aanpak overheid tegen tijgermug faalt | Automotive Online

Stichting: aanpak overheid tegen tijgermug faalt

Redactie Redactie
• Laatste update:

De oproep is een reactie op de vondst van een Aziatische tijgermug bij een bandenimporteur in Etten-Leur. De mug kan virusziekten overbrengen zoals knokkelkoorts en wordt bestreden.

Milieujurist Wilfred Reinhold van de stichting Stop invasieve exoten vindt dat het overheidsbeleid op dit punt faalt. “De tijgermug in Nederland kennen we al tien jaar en hij komt ieder jaar terug. Ze komen vooral tevoorschijn bij bedrijven die lucky bamboo-plantjes of oude banden importeren.”

Volgens Reinhold is de tijgermug dit jaar al in vier gemeentes aangetroffen. Hij spande een rechtszaak aan tegen het ministerie van volksgezondheid om de bestrijding van de mug te verbeteren. Reinhold: “Zo’n bandenimporteur is namelijk helemaal niet verantwoordelijk voor wat hij importeert en hoeft niets te doen of te garanderen dat zijn import schoon is.”

Stevige eisen bandenhandel

Reinhold vindt dat de overheid stevige eisen moet stellen aan de import. “De import moet schoon en tijgermugvrij zijn. Oude banden zijn vaak nat, dat vindt de mug fijn en legt er haar eitjes.”

Bestrijding van de Aziatische boktor is volgens Reinhold veel beter geregeld. “Die komt soms met pallets en containers uit China mee. Als er een boktor wordt aangetroffen, wordt de container niet doorgelaten. Importeurs betalen maar een klein bedrag voor de aanpak van de boktor.” Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de kans op virusbesmetting door de tijgermug heel klein.

Volgens website omroepbrabant.nl is de tijgermug nu nog geen groot probleem, maar als het insect zich in Nederland gaat vestigen, kan het wel problemen op gaan leveren.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.