Verkiezingsuitslag: ‘partijen wacht pittige klus’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Bij de lezers van Automotive zal de uitslag tot tevredenheid leiden want de VVD bleek in onze eigen poll veruit de populairste partij. Maar de door de Mobiliteitsalliantie zo vurig gewenste kilometerheffing lijkt daarmee voorlopig weer een paar jaar van de baan. Wel is de kans groot dat er meer geld gaat naar asfalt.

In onze Linkedin-groep kunt u laten weten wat u van de uitslag vindt en hoe u denkt dat dit uitpakt voor het mobiliteitsbeleid van het nieuwe kabinet.

Bovag laat in een eerste reactie weten dat het nog te vroeg is voor een inhoudelijk statement, daarvoor wordt het regeerakkoord afgewacht. “Maar het mag duidelijk zijn dat we, samen met de alliantiepartners, nu vol in zetten op een integraal mobiliteitsakkoord. We maken ons echt zorgen dat Nederland anders echt tot stilstand komt”, zegt woordvoerder Paul de Waal. 

Flinke uitdaging

RAI Vereniging ziet een flinke uitdaging voor de politiek om tot een nieuw regeerakkoord te komen. Ook op het gebied van mobiliteit. RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: “De meningen van politieke partijen op voor de reiziger belangrijke thema’s als autobelastingen, fiscaal stimuleren fietsgebruik, anders betalen voor gebruik, verkeersveiligheid, milieuzones, elektrisch rijden en waterstof, emissies en het OV liggen soms ver uit elkaar. Dat wordt dus een pittige klus.” Net als Bovag pleit RAI Vereniging voor forse investeringen om Nederland bereikbaar, mobiel en leefbaar te houden. Hiervoor moet er een mobiliteitsakkoord komen met een volgend kabinet, stelt Van Eijck. “Ik ben blij dat alle zes politieke partijen die nu ook aan zet zijn ons individueel en collectief hebben aangegeven met de alliantie een mobiliteitsakkoord te willen sluiten. Dat is mijn inzet voor het komend Kabinetsakkoord.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.