‘Dagelijks zware misdrijven met gekloonde auto’s’

Redactie Redactie
• Laatste update:

In 2012 is er ingebroken bij een ketekenfabriek waar onder meer twee kentekenpersen en dertigduizend blanco kentekens zijn gestolen. Deze zijn in het criminele circuit terecht gekomen. Criminelen zoeken auto’s van burgers op die lijken op hun eigen auto en kopiëren het nummerbord. Op die manier `klonen` ze de burgerauto’s en begaan op die kentekens snelheids- en parkeerovertredingen, maar plegen ook zwaardere overtredingen zoals tanken zonder te betalen of plegen gewapende overvallen. Ook bij de recente afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld zou gebruik zijn gemaakt van kloonauto`s. 

RFID-chips
In het rapport – dat al dateert uit 2013 – worden een aantal mogelijke oplossingen aangedragen. Bijvoorbeeld het automatiseren van de kentekenproductie en dit door twee partijen laten doen, of de uitgifte alleen via de gemeente laten verlopen. Een andere optie wordt door Bovag, RAI Vereniging en RDW aangedragen: de kentekenplaten voorzien van RFID-chips. Dit zou ongeveer acht euro per kenteken kosten. Een werkgroep waar onder andere de brancheverenigingen zitting in hebben, brachten het voorstel in 2012 al naar buiten.

Waarom het ministerie geen actie heeft ondernomen op de bevindingen uit het rapport, is onduidelijk. D66 vraagt minister Opstelten om opheldering. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

‘Dagelijks zware misdrijven met gekloonde auto’s’ | Automotive Online

‘Dagelijks zware misdrijven met gekloonde auto’s’

Redactie Redactie
• Laatste update:

In 2012 is er ingebroken bij een ketekenfabriek waar onder meer twee kentekenpersen en dertigduizend blanco kentekens zijn gestolen. Deze zijn in het criminele circuit terecht gekomen. Criminelen zoeken auto’s van burgers op die lijken op hun eigen auto en kopiëren het nummerbord. Op die manier `klonen` ze de burgerauto’s en begaan op die kentekens snelheids- en parkeerovertredingen, maar plegen ook zwaardere overtredingen zoals tanken zonder te betalen of plegen gewapende overvallen. Ook bij de recente afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld zou gebruik zijn gemaakt van kloonauto`s. 

RFID-chips
In het rapport – dat al dateert uit 2013 – worden een aantal mogelijke oplossingen aangedragen. Bijvoorbeeld het automatiseren van de kentekenproductie en dit door twee partijen laten doen, of de uitgifte alleen via de gemeente laten verlopen. Een andere optie wordt door Bovag, RAI Vereniging en RDW aangedragen: de kentekenplaten voorzien van RFID-chips. Dit zou ongeveer acht euro per kenteken kosten. Een werkgroep waar onder andere de brancheverenigingen zitting in hebben, brachten het voorstel in 2012 al naar buiten.

Waarom het ministerie geen actie heeft ondernomen op de bevindingen uit het rapport, is onduidelijk. D66 vraagt minister Opstelten om opheldering. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.