Akkoord over oldtimerregeling

Redactie Redactie
• Laatste update:

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en de oldtimeralliantie, bestaande uit onder andere RAI Vereniging, Bovag, Fehac, Focwa, ANWB en KNAC, bereikten vanavond een akkoord over een nieuwe oldtimerregeling vanaf 1 janauri 2014. In de regeling wordt de leeftijdsgrens voor belastingvrijstelling voor klassiekers opgetrokken naar 40 jaar. Voor lpg- en dieselauto’s geldt hierbij geen overgangsregeling; klassieke motoren en benzineauto’s ouder dan 26 jaar betalen 25% van het mrb-tarief met een maximum van 120 euro. Wel mogen ze dan in het winterseizoen, van december tot en met februari, niet de openbare weg op.

Bovag: tevreden
Paul de Waal, woordvoerder van de Bovag, vertelt aan Automotive tevreden te zijn met het akkoord. “In de oude regeling moest iedereen mrb betalen. Dat zou betekenen dat er veel cultureel erfgoed Nederland zou verlaten. Het is te prijzen dat Weekers heeft gezocht naar een oplossing.”

De rol van Jan-Kees de Jager was een belangrijke, zegt De Waal. “We zaten in een impasse. De Jager is de katalysator geweest van de nieuwe regeling.”

Knac: doet pijn
KNAC-directeur Peter Staal zegt aan BNR Nieuwsradio overigens niet gelukkig te zijn met het akkoord. “Het gaat heel erg pijn doen. Maar er is niet meer te halen dus we verzetten ons er niet meer tegen.” De brief is vanavond verstuurd aan de Tweede Kamer.

Volgens BNR leveren de nieuwe plannen de staatskas 28 miljoen euro minder op dan dat er op basis van de ‘oude’ regeling binnen zou komen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.