‘Ex-autohandelaar hangt claim van 460 duizend euro boven het hoofd’

Fraude • De curator van het failliete autobedrijf verwijt hem onbehoorlijk bestuur.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
(Foto: Shutterstock)

De veroordeelde ex-autohandelaar Wiebe van B. uit Almelo hangt een claim van 460 duizend euro boven het hoofd. Zo meldt dagblad Tubantia. Curator, Eddy Kolkman, van het failliete autobedrijf ANM verwijt Van B. onbehoorlijk bestuur.

De rechtbank veroordeelde Van B. in 2020 voor witwassen van crimineel geld via zijn bedrijf en handel in hennep. Justitie viel in 2016 het autobedrijf binnen en nam de administratie en 120 auto’s in beslag. Kort daarna ging het autobedrijf failliet en bleef een schuld achter van een miljoen. De curator zag toch een mogelijkheid om geld op te halen bij de failliete autohandelaar.

Inval

Volgens de curator heeft de autohandelaar zijn administratieplicht verzaakt en is hij daardoor aansprakelijk voor het faillissement. Hij eiste dat Van B. opdraait voor de overgebleven 460 duizend euro schuld. De ex-autohandelaar verklaarde in rechtbank dat hij niet verantwoordelijk is voor het faillissement van het autobedrijf; volgens hem is het faillissement een gevolg van de actie van justitie en de auto’s die in beslag zijn genomen. Dat de administratie niet klopt, komt volgens hem ook door de inval.

Heel eind

De curator is van mening dat Van B. nog geld moet ontvangen. Justitie veilde 120 in beslag genomen auto’s, waarvan 100 op naam van de failliete BV en 20 op de naam van Van B. “Het kan gaan om 10 duizend euro per voertuig,” aldus de curator, “dan komen we een heel eind.”

De advocaat van Van B. stelt dat de veroordeelde zulke bedragen helemaal niet kan betalen. Van B. gaat samen met zijn advocaat in gesprek met de curator en melden binnenkort of ze eruit zijn gekomen; anders volgt er een vonnis van de rechtbank.

Witwassen en/of drugshandel komen vaker voor bij autobedrijven: eind vorig jaar viel de politie nog een bedrijf binnen in Tilburg.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

‘Ex-autohandelaar hangt claim van 460 duizend euro boven het hoofd’ | Automotive Online

‘Ex-autohandelaar hangt claim van 460 duizend euro boven het hoofd’

Fraude • De curator van het failliete autobedrijf verwijt hem onbehoorlijk bestuur.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
(Foto: Shutterstock)

De veroordeelde ex-autohandelaar Wiebe van B. uit Almelo hangt een claim van 460 duizend euro boven het hoofd. Zo meldt dagblad Tubantia. Curator, Eddy Kolkman, van het failliete autobedrijf ANM verwijt Van B. onbehoorlijk bestuur.

De rechtbank veroordeelde Van B. in 2020 voor witwassen van crimineel geld via zijn bedrijf en handel in hennep. Justitie viel in 2016 het autobedrijf binnen en nam de administratie en 120 auto’s in beslag. Kort daarna ging het autobedrijf failliet en bleef een schuld achter van een miljoen. De curator zag toch een mogelijkheid om geld op te halen bij de failliete autohandelaar.

Inval

Volgens de curator heeft de autohandelaar zijn administratieplicht verzaakt en is hij daardoor aansprakelijk voor het faillissement. Hij eiste dat Van B. opdraait voor de overgebleven 460 duizend euro schuld. De ex-autohandelaar verklaarde in rechtbank dat hij niet verantwoordelijk is voor het faillissement van het autobedrijf; volgens hem is het faillissement een gevolg van de actie van justitie en de auto’s die in beslag zijn genomen. Dat de administratie niet klopt, komt volgens hem ook door de inval.

Heel eind

De curator is van mening dat Van B. nog geld moet ontvangen. Justitie veilde 120 in beslag genomen auto’s, waarvan 100 op naam van de failliete BV en 20 op de naam van Van B. “Het kan gaan om 10 duizend euro per voertuig,” aldus de curator, “dan komen we een heel eind.”

De advocaat van Van B. stelt dat de veroordeelde zulke bedragen helemaal niet kan betalen. Van B. gaat samen met zijn advocaat in gesprek met de curator en melden binnenkort of ze eruit zijn gekomen; anders volgt er een vonnis van de rechtbank.

Witwassen en/of drugshandel komen vaker voor bij autobedrijven: eind vorig jaar viel de politie nog een bedrijf binnen in Tilburg.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.