Branche boos: nieuwe bpm-afschrijvingtabel per 1 juli

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hoge Raad
In maart bepaalde de Hoge Raad dat de rekenmethode voor de bpm-afschrijvingtabel in strijd is met Europese regelgeving en dat het Ministerie zo snel mogelijk met een nieuwe tabel moest komen. “Daarvan waren we op de hoogte maar we zijn verrast door het feit dat hij zo kort voor de invoering bekend wordt gemaakt”, aldus Rogier Kuin, manager politieke beleidsontwikkeling bij Bovag.

De brancheorganisatie is niet blij met de manier waarop de wijzigingen worden doorgevoerd. “Op zich zouden we geen probleem hebben met 1 juli als het eerder, zeg eind april, was doorgegeven.”

Gevolgen
Volgens Kuin heeft de verandering van de afschrijvingtabel twee gevolgen. “Ten eerste is er het markteffect: occasions importeren wordt goedkoper terwijl de rest-bpm die je terugkrijgt bij export daalt.” Dit heeft gevolgen voor de restwaarde van leaseauto`s, een effect waar de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen zijn beklag over doet. 

“Ten tweede moeten er veel softwarepakketten worden aangepast omdat de bpm-afschrijvingtabel ook gevolgen heeft voor de btw-afdracht bij b2b-verkopen binnen Nederland. De btw wordt namelijk berekend over de verkoopprijs minus bpm-afbouw. Je zult begrijpen dat de softwarepakketten die deze berekeningen doen met geen mogelijkheid voor maandag aangepast kunnen worden”, zegt Kuin.

Bovag is met de VNA “met stoom en kokend water” naar Den Haag gegaan om bij het Ministerie van Financiën te pleiten voor een overgangsregeling. Een dezer dagen wordt bekend wat de uitkomst van deze gesprekken is. 

Branche boos: nieuwe bpm-afschrijvingtabel per 1 juli | Automotive Online

Branche boos: nieuwe bpm-afschrijvingtabel per 1 juli

Redactie Redactie
• Laatste update:

Hoge Raad
In maart bepaalde de Hoge Raad dat de rekenmethode voor de bpm-afschrijvingtabel in strijd is met Europese regelgeving en dat het Ministerie zo snel mogelijk met een nieuwe tabel moest komen. “Daarvan waren we op de hoogte maar we zijn verrast door het feit dat hij zo kort voor de invoering bekend wordt gemaakt”, aldus Rogier Kuin, manager politieke beleidsontwikkeling bij Bovag.

De brancheorganisatie is niet blij met de manier waarop de wijzigingen worden doorgevoerd. “Op zich zouden we geen probleem hebben met 1 juli als het eerder, zeg eind april, was doorgegeven.”

Gevolgen
Volgens Kuin heeft de verandering van de afschrijvingtabel twee gevolgen. “Ten eerste is er het markteffect: occasions importeren wordt goedkoper terwijl de rest-bpm die je terugkrijgt bij export daalt.” Dit heeft gevolgen voor de restwaarde van leaseauto`s, een effect waar de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen zijn beklag over doet. 

“Ten tweede moeten er veel softwarepakketten worden aangepast omdat de bpm-afschrijvingtabel ook gevolgen heeft voor de btw-afdracht bij b2b-verkopen binnen Nederland. De btw wordt namelijk berekend over de verkoopprijs minus bpm-afbouw. Je zult begrijpen dat de softwarepakketten die deze berekeningen doen met geen mogelijkheid voor maandag aangepast kunnen worden”, zegt Kuin.

Bovag is met de VNA “met stoom en kokend water” naar Den Haag gegaan om bij het Ministerie van Financiën te pleiten voor een overgangsregeling. Een dezer dagen wordt bekend wat de uitkomst van deze gesprekken is.