Kia rapporteert recordverkoop

Fabrikant • Vooral de verkoop van elektrische modellen (BEV en hybride) ging het afgelopen jaar hard.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

Kia heeft in 2022 een recordaantal van 2,9 miljoen auto’s verkocht, 4,5 procent meer dan in 2021. De winst kwam uit op omgerekend 5,3 miljard euro (+42,8%) bij een omzet van 64,4 miljard euro (+23,9%). Dit laat het bedrijf in een verklaring weten.

De winstmarge kwam uit op 8,4 procent, volgens Kia mede dankzij betere verkoopcijfers, een betere productmix, gunstige wisselkoersen, lagere kosten en de verkoop van meer lucratieve modellen zoals suv’s. In Nederland was Kia afgelopen jaar het bestverkochte merk.

Elektrisch

Vooral de verkoop van elektrische modellen (BEV en hybride) ging het afgelopen jaar hard. In totaal verkocht de fabrikant 487 duizend van dit soort auto’s, een toename van 54,8 procent tegenover de 315 duizend in 2021. De verkoop van vol-elektrische auto’s komt uit op 158 duizend voertuigen, een groei van 48,6 procent. In West-Europa bedroeg het aandeel EV en hybride 37,6 procent van de verkopen. De Niro werd in 2021 uitgeroepen tot Zakenauto van het Jaar 2022.

Over het afgelopen kwartaal verkocht Kia met ruim 730 duizend voertuigen 12,7 procent meer eenheden dan in Q4 van 2021. De omzet kwam in deze periode uit op ruim 17 miljard euro, 34,8 procent meer dan in Q4 van 2021. Dit leverde een operationele winstgroei op van 123,3 procent naar 1,9 miljard euro.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Kia rapporteert recordverkoop | Automotive Online

Kia rapporteert recordverkoop

Fabrikant • Vooral de verkoop van elektrische modellen (BEV en hybride) ging het afgelopen jaar hard.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

Kia heeft in 2022 een recordaantal van 2,9 miljoen auto’s verkocht, 4,5 procent meer dan in 2021. De winst kwam uit op omgerekend 5,3 miljard euro (+42,8%) bij een omzet van 64,4 miljard euro (+23,9%). Dit laat het bedrijf in een verklaring weten.

De winstmarge kwam uit op 8,4 procent, volgens Kia mede dankzij betere verkoopcijfers, een betere productmix, gunstige wisselkoersen, lagere kosten en de verkoop van meer lucratieve modellen zoals suv’s. In Nederland was Kia afgelopen jaar het bestverkochte merk.

Elektrisch

Vooral de verkoop van elektrische modellen (BEV en hybride) ging het afgelopen jaar hard. In totaal verkocht de fabrikant 487 duizend van dit soort auto’s, een toename van 54,8 procent tegenover de 315 duizend in 2021. De verkoop van vol-elektrische auto’s komt uit op 158 duizend voertuigen, een groei van 48,6 procent. In West-Europa bedroeg het aandeel EV en hybride 37,6 procent van de verkopen. De Niro werd in 2021 uitgeroepen tot Zakenauto van het Jaar 2022.

Over het afgelopen kwartaal verkocht Kia met ruim 730 duizend voertuigen 12,7 procent meer eenheden dan in Q4 van 2021. De omzet kwam in deze periode uit op ruim 17 miljard euro, 34,8 procent meer dan in Q4 van 2021. Dit leverde een operationele winstgroei op van 123,3 procent naar 1,9 miljard euro.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.