Pon Holdings boekt recordwinst over 2021

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Het hoofdkantoor van Pon in Amsterdam (Foto: Move).

Pon Holdings heeft over 2021 een omzet gerealiseerd van ruim 8 miljard euro, 11 procent meer dan in 2020. Dat meldt het bedrijf zojuist. Het operationele resultaat (EBITDA) kwam uit op 559 miljoen euro, een stijging van 60 procent. De nettowinst kwam uit op 307 miljoen euro, tegenover 125 miljoen in 2020. Een record, aldus Pon.

Pon Holdings is een wereldwijd opererende organisatie en heeft 16.500 medewerkers in dienst. Het bedrijf opereert in een groot aantal markten: van personen- en bedrijfswagens en fietsen tot wegenbouw- en grondverzetmachines, generatoren en oplossingen voor de scheepvaartindustrie. Ook is het bedrijf actief in de agrarische sector. 

Fietstak

Het cluster Pon Automotive, waaronder de importschappen van de VAG-merken en de autoretail activiteiten vallen, boekte een omzetgroei van 7 procent, naar 5,2 miljard euro. De omzet van de luxe autodivisie, Luxury & Performance Groep, groeiende naar 1,7 miljard euro.

Ook de fietstak presteerde goed: Pon.Bike realiseerde een recordomzet, meldt het bedrijf, mede dankzij diverse overnames. De omzet groeide met 14 procent naar 1,3 miljard euro, waaraan vooral de verkoop van e-bikes bijdroeg. Pon is onder andere eigenaar van Gazelle en Urban Arrow en in Amerika van fietsenwinkelketen Mikes Bikes. “De onderneming heeft 12 winkels in de omgeving van San Francisco en 60 procent van de omzet wordt online gerealiseerd”, meldt Pon. Ook werd in Californië het eerste Gazelle Experience Centre in Amerika geopend.

Caterpillar

De omzet van de divisie Equipment & Power Systems, dat met name machines, motoren en generatoren van Caterpillar in de markt zet, zag een omzetgroei van 9% naar 1,1 miljard. De bedrijfstak is hiermee na een moeizame periode “back on track”, aldus Pon, hoewel de groei enigszins stokte door de beperkte beschikbaarheid van sommige producten. Het cluster Pon Industrial Mobility wist een omzetgroei te realiseren van 5 procent, naar 0,8 miljard euro. Het voor Pon Holdings nieuwe cluster Pon Agricultural Product & Services behaalde in 2021 een omzet van 400 miljoen euro, over 2021 voor zes maanden geconsolideerd.

Veerkracht

De positieve cijfers volgen na een zwaar 2020, waarin de winst voornamelijk door een reorganisatie flink lager uitviel, namelijk op 125 miljoen euro tegenover 191 miljoen in 2019. Maar ook 2021 was geen eenvoudig jaar, zegt ceo Janus Smalbraak. “Terugkijkend naar 2021 kunnen we concluderen dat de veerkracht van onze mensen en ons bedrijf groot was, in alle bedrijfsonderdelen. De Covid-19 pandemie hakte er in, met soms ook ingrijpende gevolgen voor onze medewerkers. Hun welzijn blijft onze maximale aandacht houden”, aldus Smalbraak.

“Dat onze bedrijfsclusters onder de omstandigheden van een haperende productie goed tot uitstekend presteerden, is zonder meer een compliment aan al onze teams. Onze acquisitie van Dorel Sports zette Pon.Bike op de kaart als de wereldwijd leidende fietsfamilie. Het nieuwe Pon.Bike kan met z’n portfolio aan fietsmerken in Europa en Amerika gaan voldoen aan de alsmaar groeiende vraag. “Technologische innovatie, zoals elektrificatie en digitalisering, blijven in 2022 speerpunten voor het bedrijf”, aldus Smalbraak.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.