Curator: verkoop Toyota Valkema paulianeus

Redactie Redactie
• Laatste update:

Begin januari ging Toyota-dealer Valkema, met vestigingen in Heerenveen en Leeuwarden, failliet. Vlak voor het faillissement werd de Leeuwardense vestiging overgedaan aan Bote Galema. De Suzuki-activiteiten in Heerenveen gingen naar Autoland Van den Brug. Beide transacties zijn onderwerp van onderzoek bij de curator. 

Paulianeus
De curator beschouwt de verkoop van Toyota Leeuwarden voorlopig als paulianeus. Het onroerend goed is tegen executiewaarde verkocht (nog voor het faillissement was uitgeproken) en er is geen goodwill gevraagd voor het klantenbestand. 

Alcredis, dat zowel financier was van Valkema als van Galema, wist volgens de curator van de financiële problemen van Valkema. De curator onderzoekt nu of Alcredis te goeder trouw heeft gehandeld. Alcredis is ook financier van het eveneens in januari failliet gegane Hessing.

Over de transactie tussen Van den Brug en Valkema kan de curator nog niets zeggen. Dat komt in het volgende verslag. Ook zal de curator Bote Galema nog verder ondervragen.  

Verlies
Valkema maakte in 2010 85 duizend euro verlies op een omzet van bijna 17 miljoen euro. In 2009 bedroeg het verlies 51 duizend euro op een omzet van 18 miljoen euro. Dat staat in het faillissementsverslag.

De curator schrijft verder nog bezig te zijn met het realiseren van een doorstart van de vestiging in Heerenveen. Volgens de curator heeft Alcredis voorafgaand aan het faillissement ook nog geprobeerd om deze vestiging te verkopen.

Vervelend
Bote Galema laat in een reactie weten het oordeel van de curator niet te onderschrijven. “Er was al een akkoord over de overname nog ver voor er sprake was van een faillissementsaanvraag, zelfs voordat er sprake was van een dreigend faillissement. Ik ben daarom erg benieuwd hoe de curator denkt dit aan te kunnen tonen.”

Galema wacht het onderzoek met vertrouwen af. “Dankzij deze overname bestaat het bedrijf nog en heeft het personeel nog werk. Wij gaan gewoon verder.”

Algemeen directeur Ton de Wit van Alcredis zegt desgevraagd zich te onthouden van commentaar. Bij de Louwman Groep is niemand bereikbaar voor commentaar.

Later meer.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Curator: verkoop Toyota Valkema paulianeus | Automotive Online

Curator: verkoop Toyota Valkema paulianeus

Redactie Redactie
• Laatste update:

Begin januari ging Toyota-dealer Valkema, met vestigingen in Heerenveen en Leeuwarden, failliet. Vlak voor het faillissement werd de Leeuwardense vestiging overgedaan aan Bote Galema. De Suzuki-activiteiten in Heerenveen gingen naar Autoland Van den Brug. Beide transacties zijn onderwerp van onderzoek bij de curator. 

Paulianeus
De curator beschouwt de verkoop van Toyota Leeuwarden voorlopig als paulianeus. Het onroerend goed is tegen executiewaarde verkocht (nog voor het faillissement was uitgeproken) en er is geen goodwill gevraagd voor het klantenbestand. 

Alcredis, dat zowel financier was van Valkema als van Galema, wist volgens de curator van de financiële problemen van Valkema. De curator onderzoekt nu of Alcredis te goeder trouw heeft gehandeld. Alcredis is ook financier van het eveneens in januari failliet gegane Hessing.

Over de transactie tussen Van den Brug en Valkema kan de curator nog niets zeggen. Dat komt in het volgende verslag. Ook zal de curator Bote Galema nog verder ondervragen.  

Verlies
Valkema maakte in 2010 85 duizend euro verlies op een omzet van bijna 17 miljoen euro. In 2009 bedroeg het verlies 51 duizend euro op een omzet van 18 miljoen euro. Dat staat in het faillissementsverslag.

De curator schrijft verder nog bezig te zijn met het realiseren van een doorstart van de vestiging in Heerenveen. Volgens de curator heeft Alcredis voorafgaand aan het faillissement ook nog geprobeerd om deze vestiging te verkopen.

Vervelend
Bote Galema laat in een reactie weten het oordeel van de curator niet te onderschrijven. “Er was al een akkoord over de overname nog ver voor er sprake was van een faillissementsaanvraag, zelfs voordat er sprake was van een dreigend faillissement. Ik ben daarom erg benieuwd hoe de curator denkt dit aan te kunnen tonen.”

Galema wacht het onderzoek met vertrouwen af. “Dankzij deze overname bestaat het bedrijf nog en heeft het personeel nog werk. Wij gaan gewoon verder.”

Algemeen directeur Ton de Wit van Alcredis zegt desgevraagd zich te onthouden van commentaar. Bij de Louwman Groep is niemand bereikbaar voor commentaar.

Later meer.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.