VNA: dalende inzet bestelauto’s remt groei leasevloot

Redactie Redactie
• Laatste update:

In 2012 was er met name in de eerste twee kwartalen sprake van groei. Het aantal geleaste personenauto’s steeg het afgelopen jaar naar 577 duizend exemplaren (+2,8%). De groei van de totale vloot werd geremd door de uitstroom van bestelauto’s. De totale bestelautovloot bedroeg eind 2012 135 duizend stuks (-7,3%)

Terugval bestellers
“Met name de terugval van de bestelauto’s is opvallend. Over het vierde kwartaal van 2012 alleen al noteerden onze leden in dat segment een stevige daling van bijna 2.500 exemplaren”, aldus Renate Hemerik, directeur VNA. 

Ook bij de personenauto’s zat het venijn in de staart. Hemerik: “In het eerste half jaar noteerden we een nette plus bij de personenauto’s, in het derde en vierde kwartaal liep de VNA-vloot weer wat terug. Daar deed een opleving van de instroom van nieuwe lease-auto’s in december niks aan af. Conclusie: we sluiten 2012 gelukkig af met een bescheiden groei, die we vooral te danken hebben aan het eerste half jaar.” 

De bij de VNA aangesloten leasemaatschappijen hebben een marktaandeel van 88,3%. *Sinds medio 2012 hanteert de RDW een preciezere registratie van in RTL geregistreerde lease-auto’s. Daardoor is aan het licht gekomen dat de VNA-inschatting van de totale leasevloot eind 2011 een onderschatting was. Die totale omvang van de vloot (van VNA-leden en niet-VNA-leden samen) bedroeg eind 2011 na correctie 708 duizend, waar vorig jaar werd uitgegaan van 683 duizend.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.