Polestar mikt op 17 miljard euro bij omgekeerde beursgang

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het Polestar-hoofdkantoor. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Volvo-dochter Polestar bereidt een beursgang voor. De bouwer van elektrische auto’s mikt op een waardering van 20 miljard dollar (17 miljard euro). Dat meldt het bedrijf vandaag.

Polestar zou gebruik gaan maken van een omgekeerde beursgang, via een zogeheten Special Purpose Acquisition Company (SPAC). Het fuseert dan met een lege vennootschap die geen activiteiten kent (in dit geval is de SPAC het Amerikaanse bedrijf Gores Guggenheim). Door deze werkwijze wordt veel tijd gewonnen want een traditionele beursgang kan enkele jaren duren en het proces kost veel geld en energie. Moederbedrijf Volvo is al jaren bezig met een beursgang en mikt eveneens op een waardering van 17 miljard euro. 

Met het geld dat bij de beursgang wordt opgehaald wil Polestar zijn groei financieren.

Verdubbeling

Polestar heeft momenteel 100 retaillocaties, waarvan 4 in Nederland. Volgend jaar streeft het bedrijf naar een verdubbeling van dit aantal. Medio 2022 moet de Polestar 3 op de markt komen. 

Eerder al ging EV-bouwer Nikola via een SPAC naar de beurs. Het bedrijf was een jaar geleden bijna dertig miljard dollar waard. Na geruchten van fraude zakte de beurswaarde naar 4 miljard dollar. EV-fabrikanten doen het verhoudingsgewijs goed op de beurs. Zo is Nio, dat ook nog moet beginnen met de massaproductie, ruim 50 miljard euro waard. Ter vergelijking: Renault is momenteel 10 miljard euro waard. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Polestar mikt op 17 miljard euro bij omgekeerde beursgang | Automotive Online

Polestar mikt op 17 miljard euro bij omgekeerde beursgang

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het Polestar-hoofdkantoor. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Volvo-dochter Polestar bereidt een beursgang voor. De bouwer van elektrische auto’s mikt op een waardering van 20 miljard dollar (17 miljard euro). Dat meldt het bedrijf vandaag.

Polestar zou gebruik gaan maken van een omgekeerde beursgang, via een zogeheten Special Purpose Acquisition Company (SPAC). Het fuseert dan met een lege vennootschap die geen activiteiten kent (in dit geval is de SPAC het Amerikaanse bedrijf Gores Guggenheim). Door deze werkwijze wordt veel tijd gewonnen want een traditionele beursgang kan enkele jaren duren en het proces kost veel geld en energie. Moederbedrijf Volvo is al jaren bezig met een beursgang en mikt eveneens op een waardering van 17 miljard euro. 

Met het geld dat bij de beursgang wordt opgehaald wil Polestar zijn groei financieren.

Verdubbeling

Polestar heeft momenteel 100 retaillocaties, waarvan 4 in Nederland. Volgend jaar streeft het bedrijf naar een verdubbeling van dit aantal. Medio 2022 moet de Polestar 3 op de markt komen. 

Eerder al ging EV-bouwer Nikola via een SPAC naar de beurs. Het bedrijf was een jaar geleden bijna dertig miljard dollar waard. Na geruchten van fraude zakte de beurswaarde naar 4 miljard dollar. EV-fabrikanten doen het verhoudingsgewijs goed op de beurs. Zo is Nio, dat ook nog moet beginnen met de massaproductie, ruim 50 miljard euro waard. Ter vergelijking: Renault is momenteel 10 miljard euro waard. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.