Toeleverancier Autoliv verlaagt winstverwachting

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Autoliv verlaagt de winstverwachting voor 2019. (Foto: Shutterstock)

De Zweedse toeleverancier Autoliv verlaagt de omzet- en winstverwachting voor 2019. De leverancier van onder andere airbags en veiligheidsgordels, zegt last te hebben van een wereldwijd verslechterde markt van lichte voertuigen en hoge grondstofkosten. Het bedrijf verwacht niet dat de vraag naar lichte voertuigen toeneemt dit jaar. Dit meldt Autoliv in zijn halfjaarverslag.

In het tweede kwartaal realiseerde het bedrijf een omzet van 2,2 miljard dollar (omgerekend 2 miljard euro). De winst in Q2 daalde van 229 miljoen dollar naar 170 miljoen dollar. De omzet in het eerste halfjaar daalde met 2,8 procent van 4,5 miljard naar 4,3 miljard dollar (3,8 miljard euro) dit jaar. De winst per aandeel is 2,52 dollar in H1, tegen 4,02 dollar vorig jaar.

Voor het hele jaar verwacht Autoliv een autonome omzetstijging van 1 tot 3 procent en een omzetgroei van 1 procent.. 

Saneren

Autoliv zet in op kostenreductie, zo wil het bedrijf het personeelsbestand met 5 procent verminderen. Ook wil het bedrijf een scherper inkoopproces implementeren. Tijdens het tweede kwartaal werden al 1.200 banen geschrapt. “De markt is erg onzeker en we voorzien momenteel geen ommekeer in de vraag naar lichte voertuigen”, meldt ceo Mikael Bratt.

Eerder dit jaar legde de Europese Commissie de toeleverancier een boete op van 179 miljoen euro in verband met verboden prijsafspraken. 

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

Toeleverancier Autoliv verlaagt winstverwachting | Automotive Online

Toeleverancier Autoliv verlaagt winstverwachting

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Autoliv verlaagt de winstverwachting voor 2019. (Foto: Shutterstock)

De Zweedse toeleverancier Autoliv verlaagt de omzet- en winstverwachting voor 2019. De leverancier van onder andere airbags en veiligheidsgordels, zegt last te hebben van een wereldwijd verslechterde markt van lichte voertuigen en hoge grondstofkosten. Het bedrijf verwacht niet dat de vraag naar lichte voertuigen toeneemt dit jaar. Dit meldt Autoliv in zijn halfjaarverslag.

In het tweede kwartaal realiseerde het bedrijf een omzet van 2,2 miljard dollar (omgerekend 2 miljard euro). De winst in Q2 daalde van 229 miljoen dollar naar 170 miljoen dollar. De omzet in het eerste halfjaar daalde met 2,8 procent van 4,5 miljard naar 4,3 miljard dollar (3,8 miljard euro) dit jaar. De winst per aandeel is 2,52 dollar in H1, tegen 4,02 dollar vorig jaar.

Voor het hele jaar verwacht Autoliv een autonome omzetstijging van 1 tot 3 procent en een omzetgroei van 1 procent.. 

Saneren

Autoliv zet in op kostenreductie, zo wil het bedrijf het personeelsbestand met 5 procent verminderen. Ook wil het bedrijf een scherper inkoopproces implementeren. Tijdens het tweede kwartaal werden al 1.200 banen geschrapt. “De markt is erg onzeker en we voorzien momenteel geen ommekeer in de vraag naar lichte voertuigen”, meldt ceo Mikael Bratt.

Eerder dit jaar legde de Europese Commissie de toeleverancier een boete op van 179 miljoen euro in verband met verboden prijsafspraken. 

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.