‘Voormalig VW-topman Winterkorn opnieuw onder vuur’

Floor Vink Floor Vink
Winterkorn zou tijdens onderzoeken 7 miljoen euro hebben overgemaakt naar een buitenlandse rekening. (Foto: Shutterstock)

De Duitse openbaar aanklager is een onderzoek gestart naar de voormalige topman van Volkswagen, Martin Winterkorn. Hij zou een deel van zijn geld buiten Duitsland hebben verplaatst, aldus de openbaar aanklager in een persbericht.VW heeft inmiddels een miljard euro boete betaald aan de Duitse staat.

“De omstandigheden rondom mogelijke waardeoverdrachten kunnen een rol spelen bij de vraag of de beschuldigde Winterkorn mogelijk iets wist van de dieselmanipulaties en of hij met die kennis handelde”, laat de openbaar aanklager in een verklaring weten. Hij wordt er al langer van verdacht op de hoogte te zijn van de sjoemelpraktijken. Zelf heeft hij dat altijd ontkend.

Volgens het FD zou het Duitse openbaar ministerie niet van plan zijn Winterkorn te vervolgen voor mogelijke belastingontduiking. Een woordvoerder in Brunswijk zou dit gisteren hebben gezegd volgens de Duitse pers.

In de Verenigde Staten lag Winterkorn eerder ook al onder vuur en ook in Duitsland werd al eerder onderzoek naar hem gedaan.