EC teleurgesteld in VW over uitblijven sjoemel-garanties

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
De EU-commissaris vindt wel dat er sterkere regels nodig zijn zodat consumenten hun schade kunnen verhalen. (Foto: Shutterstock)

Vandaag hebben de Europese Commissie en de nationale consumentenautoriteiten in de EU hun bevindingen gepubliceerd over de werkwijze van Volkswagen omtrent de 8,5 miljoen (in Europa) teruggeroepen sjoemeldiesels van het merk. Inmiddels is 80 procent van de auto’s hersteld, in Nederland is 75 procent hersteld.

“Het is spijtig dat Volkswagen niet garandeert dat de update van de teruggehaalde dieselauto’s geen invloed op de prestaties van de auto’s heeft”, aldus EU-commissaris Vera Jourová (consumentenrechten). Europa heeft het toezicht op de auto-industrie inmiddels aangescherpt. Lange tijd was het toezicht ondermaats, aldus D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, een van de auteurs van het onderzoeksrapport van het Europees Parlement naar het ontstaan van dieselgate.

Betere communicatie met klanten

Het actieplan om alle auto’s gratis te herstellen, heeft VW wél nageleefd. Ook is de communicatie met klanten volgens Jourová verbeterd ten opzichte van 2015, toen dieselgate bekend werd.

Ook stipt de EU-commissaris erop dat gedupeerde autobezitters in de EU geen geldcompensatie van de autofabrikant krijgen. In de Verenigde Staten is dat wel zo. “Daaruit blijkt opnieuw dat we sterkere regels nodig hebben zodat consumenten hun schade kunnen verhalen, ook via collectieve vorderingen bij de rechter.”

Opwaartse trend in Duitse dieselbestellingen 

Volkswagen maakte vandaag zelf bekend het beste half jaar ooit hebben gehad. Wereldwijd werden meer dan 5,5 miljoen voertuigen afgeleverd, een stijging van 7,1 procent. Daarvan is ongeveer 38 procent een diesel. Directeur Duitsland Thomas Zahn van VW zegt tegen de krant Handelsblatt van een ‘sterke opwaartse trend’ in de bestellingen van dieselvoertuigen in Duitsland in het tweede kwartaal te spreken. Volgens diezelfde krant hebben ook Daimler en BMW de verkoop van diesels in Duitsland weer opgevoerd. Uitgerekend overheden, die de regelgeving zelf aanscherpen, maar ook bedrijven blijven trouw aan zuinige diesels.