‘Tesla heeft miljardeninjectie nodig’

Floor Vink Floor Vink
De onzekerheid rond de productie van de Tesla Model 3 gooit roet in het eten. (Foto: Shutterstock)

Dat schrijven diverse nationale en internationale media. Begin deze maand bleek al dat Tesla in Q1 het grootste verlies ooit heeft gemaakt, namelijk 784,6 miljoen dollar. Volgens het AD komt dat uit op 5.500 euro verlies per minuut. Musk zelf denkt eind dit jaar juist winstgevend te zijn.

Onzekerheid

De waarde van het aandeel Tesla is meer dan tien procent gedaald sinds begin dit jaar. Dit komt mede door de onzekerheid met betrekking tot de productie van de Model 3, de ongelukken met het Autopilot systeem en het weglopen van enkele topmannen. Tesla-topman Elon Musk kondigde begin deze week al een reorganisatie aan.

Bij Goldman Sachs stelt analist David Tamberrino  geld nodig heeft forse investeringen in zowel bestaande als nieuwe productiefaciliteiten, waaronder een fabriek in China. Tamberrino voorziet een mix van financieringsvormen, zoals de uitgifte van obligaties en aandelen, om het geld los te weken. Volgens hem bestaat de kans dat de beurskoers met nog eens een derde zal dalen. De analisten van Morningstar vinden de waardering voor Tesla ook te hoog.