‘Beleggers hebben ondanks schandalen weer vertrouwen in VW’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Het sterke merk zou de redding zijn van Volkswagen. (Foto: Shutterstock)

Op het FD is te lezen dat het totale rendement van Volkswagen AG momenteel iets lager is dan dat van landgenoten Daimler en BMW, maar dat het bedrijf in beurswaarde is hersteld van de enorme dip die de koers na de bekendmaking van het sjoemelschandaal op 18 september 2015 liet zien. De ontwikkeling van EV’s door Volkswagen zou een reden zijn voor het herwonnen vertrouwen van beleggers.

Boetes en claims

“Het verschil dat je ziet tussen de koers van Volkswagen en die van BMW en Daimler heeft te maken met de boetes en claims”, zegt analist Frank Biller van de bank van de deelstaat Baden-Württemberg, waar Daimler is gevestigd, tegen de krant. “Volkswagen moest een boete van 20 miljard dollar dollar betalen en was nog eens miljarden kwijt aan het terugkopen van auto’s die niet aan de eisen voor de stikstofuitstoot voldeden. Als je dat er weer bij optelt, doet Volkswagen het zelfs beter dan de andere fabrikanten”, zegt Biller.

“Volkswagen heeft het dieselschandaal achter zich gelaten waar het gaat om de beurskoers”, zegt ook Richard Hilgut, analist bij Morningstar. Wel denken de analisten dat de autobranche als geheel heeft geleden onder het gemanipuleer van stikstofwaarden in de testfase. “Er is nog steeds sprake van een groot verlies van vertrouwen”, zegt Biller.

‘Duitse degelijkheid’

Automotive journalist Wim Oude Weernink stelt dat het sterke merk de redding van Volkswagen is en het daarom niet slechter doet dan andere autofabrikanten. “Ze kunnen vertrouwen op hun imago van Duitse degelijkheid”, zo is te lezen op het FD.