PSA: minder salaris voor Tavares, dividend voor aandeelhouders

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Carlos Tavares. (Foto PSA)

Dat schrijft Automotive News Europe vandaag. Tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst ontvouwde Tavares de plannen om Opel, dat eerder dit jaar werd gekocht van General Motors, weer winstgevend te maken. Met de overname stijgt de Europese verkoop van PSA met 50 procent naar 3 miljoen auto’s. En dat is goed voor een tweede plaats in Europa en bovenal “far ahead” de Franse rivaal Renault, zo tekende Automotive News Europe op uit de mond van Tavares.

Met een dergelijke schaal is er ook meer ruimte om te investeren in research en ontwikkeling; dit budget gaat met ongeveer 50 procent omhoog.Lees hier de analyse over de synergie tussen Opel en PSA.

Het verlies van Opel is dit jaar nog niet om te draaien, maar volgens Tavares is er voor 1,7 miljard euro aan synergievoordelen berekend in 2026. “De situatie bij Opel nu lijkt erg veel op die van PSA in 2013, en dat geeft ons vertrouwen.”

Verder maakte Tavares bekend voor het eerst sinds 2011 weer dividend te kunnen uitkeren: 0,48 euro per aandeel over 2016. Ook wordt er 5,1 miljard euro aan de reserves toegevoegd. De aandeelhouders gingen akkoord met het salaris van Tavares over 2016: dat bedraagt in totaal 4,7 miljoen euro, waarvan 1,3 als basis en de rest bonussen en aandelen. Dat is minder dan in 2015: toen ontving hij in totaal 5,2 miljoen euro, wat destijds als ‘buitensporig’ werd bestempeld door de toenmalige Franse economieminister Emmanual Macron.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

PSA: minder salaris voor Tavares, dividend voor aandeelhouders | Automotive Online

PSA: minder salaris voor Tavares, dividend voor aandeelhouders

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Carlos Tavares. (Foto PSA)

Dat schrijft Automotive News Europe vandaag. Tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst ontvouwde Tavares de plannen om Opel, dat eerder dit jaar werd gekocht van General Motors, weer winstgevend te maken. Met de overname stijgt de Europese verkoop van PSA met 50 procent naar 3 miljoen auto’s. En dat is goed voor een tweede plaats in Europa en bovenal “far ahead” de Franse rivaal Renault, zo tekende Automotive News Europe op uit de mond van Tavares.

Met een dergelijke schaal is er ook meer ruimte om te investeren in research en ontwikkeling; dit budget gaat met ongeveer 50 procent omhoog.Lees hier de analyse over de synergie tussen Opel en PSA.

Het verlies van Opel is dit jaar nog niet om te draaien, maar volgens Tavares is er voor 1,7 miljard euro aan synergievoordelen berekend in 2026. “De situatie bij Opel nu lijkt erg veel op die van PSA in 2013, en dat geeft ons vertrouwen.”

Verder maakte Tavares bekend voor het eerst sinds 2011 weer dividend te kunnen uitkeren: 0,48 euro per aandeel over 2016. Ook wordt er 5,1 miljard euro aan de reserves toegevoegd. De aandeelhouders gingen akkoord met het salaris van Tavares over 2016: dat bedraagt in totaal 4,7 miljoen euro, waarvan 1,3 als basis en de rest bonussen en aandelen. Dat is minder dan in 2015: toen ontving hij in totaal 5,2 miljoen euro, wat destijds als ‘buitensporig’ werd bestempeld door de toenmalige Franse economieminister Emmanual Macron.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.