EU wil kunnen optreden tegen ‘softe’ lidstaten

Redactie Redactie
• Laatste update:
De Europese Commissie beboete ook grote transporteurs. (Foto: Shutterstock)

Dat meldt het Europees Parlement.

Het nieuwe wetsvoorstel moet het mogelijk maken voor de Europese Unie om de typegoedkeuring van nieuwe auto’s te herzien, als dit nodig blijkt te zijn als gevolg van mogelijk gesjoemel. Op dit moment kan ieder land afzonderlijk een typegoedkeuring verstrekken waardoor de auto automatisch overal in de Europese Unie goedgekeurd is. Alleen de nationale keuringsinstanties hebben de mogelijkheid om in te grijpen, maar dat doen ze volgens Bienkowska niet of nauwelijks.

Bienkowska betoogde tegenover het Europees Parlement (EP) dat het wetsvoorstel noodzakelijk is omdat sommige lidstaten soms expres niet de wet- en regelgeving toepassen. Volgens haar moet daarom de macht van de EU vergroot worden. Dinsdag wordt er in het EP gestemd en het voorstel lijkt het te gaan halen, melden internationale media. Daarna moeten de lidstaten nog instemmen. De onderzoekscommissie van het Europees Parlement concludeerde eerder al dat lidstaten, maar ook de Europese Commissie zelf, falen bij het toezicht op de industrie.

Op dit moment heeft de EU een beperkt aantal middelen om op te treden. Er zijn wel onderzoeken gestart naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en vijf andere lidstaten inzake dieselgate.