‘EU daagt Duitsland om Volkswagen-wet’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Tot 2007 gold wetgeving waarin geen enkele aandeelhouder van VW meer dan 20% stemrecht had, ongeacht de grootte van het aandeel. Deze VW-wet werd verworpen door het Europese Hof van Justitie. Daarna werd een nieuwe wet gemaakt. Daardoor kregen de deelstraat Niedersachsen (aandeelhouder) en de ondernemersraad van Volkswagen bijzondere invloed. Volgens de commissie betekent de wet dat Niedersachsen wordt bevoordeeld en vijandige overnames onmogelijk worden gemaakt.

De EC daagt Duitsland daarom opnieuw voor de rechter. Er wordt nu 31 duizend euro boete per dag geëist voor elke dag dat het land zich niet aan de vorige uitspraak heeft gehouden. Bovendien moet er een nieuwe uitspraak komen en als Duitsland zich daar weer niet aan houdt, wordt een dwangsom van 282.725 euro per dag geëist.  

‘EU daagt Duitsland om Volkswagen-wet’ | Automotive Online

‘EU daagt Duitsland om Volkswagen-wet’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Tot 2007 gold wetgeving waarin geen enkele aandeelhouder van VW meer dan 20% stemrecht had, ongeacht de grootte van het aandeel. Deze VW-wet werd verworpen door het Europese Hof van Justitie. Daarna werd een nieuwe wet gemaakt. Daardoor kregen de deelstraat Niedersachsen (aandeelhouder) en de ondernemersraad van Volkswagen bijzondere invloed. Volgens de commissie betekent de wet dat Niedersachsen wordt bevoordeeld en vijandige overnames onmogelijk worden gemaakt.

De EC daagt Duitsland daarom opnieuw voor de rechter. Er wordt nu 31 duizend euro boete per dag geëist voor elke dag dat het land zich niet aan de vorige uitspraak heeft gehouden. Bovendien moet er een nieuwe uitspraak komen en als Duitsland zich daar weer niet aan houdt, wordt een dwangsom van 282.725 euro per dag geëist.