Alphabet introduceert nieuwe all-in-one mobiliteitsapp

Steven Don Steven Don
• Laatste update:

Thuiswerken en hybride werken zijn het nieuwe normaal. Instanties als het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO), de FNV en het CPB (LISS-panel) verwachten op basis van eigen onderzoeken dat we de komende jaren fors meer thuis gaan werken – tussen de 8 of zelfs 20 uur per week. Die thuiswerkrevolutie verandert ook de mobiliteit van werkend Nederland. Zeker omdat we de dagen dat we wél naar de zaak gaan, we dat flexibeler en bewuster doen – filemijdend en duurzamer. “Twee derde van de bedrijven verwacht dat verduurzaming van het wagenpark versneld wordt doorgevoerd”, aldus het NZMO.

Flexibeler mobiliteitsbeleid

Veel bedrijven heroverwegen daarom hun mobiliteitsbeleid. Volgens brede marktcijfers overweegt circa 15 procent van de grotere Nederlandse bedrijven serieus andere vormen van mobiliteit aan te bieden. Leasemaatschappij en mobiliteitsprovider Alphabet merkt dat ook. “De vraag naar mobiliteitsbudgetten, waarbij werknemers binnen een budget op een gebruiksvriendelijke manier zelf hun mobiliteit kunnen inkopen, groeit enorm”, zegt Bas Altena, productmanager bij Alphabet. “Dat speelt bij minstens een op elke vijf aanvragen. En niet alleen bij grote corporates, maar al bij bedrijven vanaf zo’n 35 fte.”

Het juiste antwoord op de groei van hybride werken en flexibele mobiliteit

Optimale vervoersmix

Alphabet biedt al ongeveer tien jaar een mobiliteitsbudget aan en was daarmee een van de voorlopers. Nu de mobiliteitsbehoefte versneld verandert, zet het opnieuw een grote stap vooruit. “Binnen één platform en één app kun je nu je complete mobiliteit regelen”, aldus Altena. “Als werkgever heb je een dashboard met alle reisbewegingen per vervoersmiddel inclusief de CO2-uitstoot, direct gekoppeld aan de bedrijfsadministratie. En als werknemer krijg je al jouw mobiliteitsopties en je maandbudget in een app. De applicatie toont je realtime de snelste reisopties, de vervoersmiddelen, de kosten en je CO2-uitstoot. Zelfs de reistijd vanaf je locatie naar bijvoorbeeld een deelauto twee straten verderop neemt hij mee. Reserveren doe je eveneens via de app. En na elke rit zie je realtime hoeveel van je budget er nog over is.”

Tool voor CO2-reductie

Elke werkgever kan zelf ‘aanvinken’ welke mobiliteitsvormen zijn medewerkers ter beschikking krijgen. Altena: “Alles is mogelijk: van een leaseauto, deel- of huurauto tot een leasebike, deelscooter of OV. In lijn met onze belofte van ‘mobiliteit van 1 minuut tot 5 jaar’. Dat kunnen producten en services van Alphabet zijn, maar ook van andere aanbieders. Kortom je kunt er ál je mobiliteitsvormen in onderbrengen, gebruiken en beheren.” Dankzij die bundeling is het voor werkgevers de perfecte tool om hun mobiliteit te verduurzamen. “Je ziet van elk vervoermiddel precies de CO2-impact. Dat maakt het mogelijk om te sturen op uitstoot, bijvoorbeeld door je beprijzing, door het promoten van zero-emission opties of ov, of door een extra vergoeding te geven als mensen de fiets pakken.”

Registratie onbelaste reiskostenvergoeding

Volgens Altena is dit nieuwe platform het kloppend hart van het mobiliteitsbeleid van elk bedrijf. “Het is een dashboard en reisplanner ineen, het geeft compleet overzicht van kosten en duurzaamheid én het verzorgt direct de ritregistratie – zelfs bij zakelijk gebruik van een privé-auto.” Die registratie-functie is nu extra actueel. Altena: “Per 1 oktober mag je als werkgever alleen nog een onbelaste reiskostenvergoeding geven over werkelijk gemaakte ritten. De app levert daarvan automatisch het officieel erkende bewijs.”

Next steps

Hoe ziet Alphabet de rol van de leaseauto in de nabije toekomst? “De leaseauto blijft zeker een groot onderdeel van de mix,” aldus Altena, “maar in een veel flexibeler vorm. Voorheen was de algemene gedachte: bij een baan hoort een auto voor drie, vier of vijf jaar. Tegenwoordig weten we dat zo’n eigen auto heel vaak stil staat en dat je naast de auto vaak ook andere opties wilt. Daarom voorzien we een sterke groei van deelauto’s, met daarnaast de fiets en e-bike als het mooi weer is of OV als je files wilt vermijden of drukke binnensteden in moet. Die kant gaat het op.” De app zal daarbij als kloppend hart winnen aan urgentie en intelligentie, voorspelt Altena. “Voor bedrijven met flexkantoren biedt de app de mogelijkheid om ook een werkplek te reserveren. Next steps zijn luisteren en leren van gebruikers, en op basis van gebruikerservaringen de app verder aanvullen. Met passende en gewenste mobiliteitsvormen en nog meer handige functies rond slim en flexibel werken.”

Alphabet introduceert nieuwe all-in-one mobiliteitsapp | Automotive Online

Alphabet introduceert nieuwe all-in-one mobiliteitsapp

Steven Don Steven Don
• Laatste update:

Thuiswerken en hybride werken zijn het nieuwe normaal. Instanties als het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO), de FNV en het CPB (LISS-panel) verwachten op basis van eigen onderzoeken dat we de komende jaren fors meer thuis gaan werken – tussen de 8 of zelfs 20 uur per week. Die thuiswerkrevolutie verandert ook de mobiliteit van werkend Nederland. Zeker omdat we de dagen dat we wél naar de zaak gaan, we dat flexibeler en bewuster doen – filemijdend en duurzamer. “Twee derde van de bedrijven verwacht dat verduurzaming van het wagenpark versneld wordt doorgevoerd”, aldus het NZMO.

Flexibeler mobiliteitsbeleid

Veel bedrijven heroverwegen daarom hun mobiliteitsbeleid. Volgens brede marktcijfers overweegt circa 15 procent van de grotere Nederlandse bedrijven serieus andere vormen van mobiliteit aan te bieden. Leasemaatschappij en mobiliteitsprovider Alphabet merkt dat ook. “De vraag naar mobiliteitsbudgetten, waarbij werknemers binnen een budget op een gebruiksvriendelijke manier zelf hun mobiliteit kunnen inkopen, groeit enorm”, zegt Bas Altena, productmanager bij Alphabet. “Dat speelt bij minstens een op elke vijf aanvragen. En niet alleen bij grote corporates, maar al bij bedrijven vanaf zo’n 35 fte.”

Het juiste antwoord op de groei van hybride werken en flexibele mobiliteit

Optimale vervoersmix

Alphabet biedt al ongeveer tien jaar een mobiliteitsbudget aan en was daarmee een van de voorlopers. Nu de mobiliteitsbehoefte versneld verandert, zet het opnieuw een grote stap vooruit. “Binnen één platform en één app kun je nu je complete mobiliteit regelen”, aldus Altena. “Als werkgever heb je een dashboard met alle reisbewegingen per vervoersmiddel inclusief de CO2-uitstoot, direct gekoppeld aan de bedrijfsadministratie. En als werknemer krijg je al jouw mobiliteitsopties en je maandbudget in een app. De applicatie toont je realtime de snelste reisopties, de vervoersmiddelen, de kosten en je CO2-uitstoot. Zelfs de reistijd vanaf je locatie naar bijvoorbeeld een deelauto twee straten verderop neemt hij mee. Reserveren doe je eveneens via de app. En na elke rit zie je realtime hoeveel van je budget er nog over is.”

Tool voor CO2-reductie

Elke werkgever kan zelf ‘aanvinken’ welke mobiliteitsvormen zijn medewerkers ter beschikking krijgen. Altena: “Alles is mogelijk: van een leaseauto, deel- of huurauto tot een leasebike, deelscooter of OV. In lijn met onze belofte van ‘mobiliteit van 1 minuut tot 5 jaar’. Dat kunnen producten en services van Alphabet zijn, maar ook van andere aanbieders. Kortom je kunt er ál je mobiliteitsvormen in onderbrengen, gebruiken en beheren.” Dankzij die bundeling is het voor werkgevers de perfecte tool om hun mobiliteit te verduurzamen. “Je ziet van elk vervoermiddel precies de CO2-impact. Dat maakt het mogelijk om te sturen op uitstoot, bijvoorbeeld door je beprijzing, door het promoten van zero-emission opties of ov, of door een extra vergoeding te geven als mensen de fiets pakken.”

Registratie onbelaste reiskostenvergoeding

Volgens Altena is dit nieuwe platform het kloppend hart van het mobiliteitsbeleid van elk bedrijf. “Het is een dashboard en reisplanner ineen, het geeft compleet overzicht van kosten en duurzaamheid én het verzorgt direct de ritregistratie – zelfs bij zakelijk gebruik van een privé-auto.” Die registratie-functie is nu extra actueel. Altena: “Per 1 oktober mag je als werkgever alleen nog een onbelaste reiskostenvergoeding geven over werkelijk gemaakte ritten. De app levert daarvan automatisch het officieel erkende bewijs.”

Next steps

Hoe ziet Alphabet de rol van de leaseauto in de nabije toekomst? “De leaseauto blijft zeker een groot onderdeel van de mix,” aldus Altena, “maar in een veel flexibeler vorm. Voorheen was de algemene gedachte: bij een baan hoort een auto voor drie, vier of vijf jaar. Tegenwoordig weten we dat zo’n eigen auto heel vaak stil staat en dat je naast de auto vaak ook andere opties wilt. Daarom voorzien we een sterke groei van deelauto’s, met daarnaast de fiets en e-bike als het mooi weer is of OV als je files wilt vermijden of drukke binnensteden in moet. Die kant gaat het op.” De app zal daarbij als kloppend hart winnen aan urgentie en intelligentie, voorspelt Altena. “Voor bedrijven met flexkantoren biedt de app de mogelijkheid om ook een werkplek te reserveren. Next steps zijn luisteren en leren van gebruikers, en op basis van gebruikerservaringen de app verder aanvullen. Met passende en gewenste mobiliteitsvormen en nog meer handige functies rond slim en flexibel werken.”