‘Als leermeester moet je techniek en mensen leuk vinden’

Romy Wielinga Romy Wielinga
• Laatste update:
Foto's: OOMT

advertorialoomt 2020 oomt ronaldRonald van der Velden

Leeftijd: 52 jaar
Opleiding: o.a. eerste autotechnicus, diagnosetechnicus, elektro, apk keurmeester

Je werkt op dit moment samen met enkel twee leerlingen en één stagiair. Hoe is dat zo gekomen?

(Ronald) “Ik heb een autobedrijf gehad met negen medewerkers. Daar was ik drukker met personeelszaken dan met wat ik echt leuk vind: techniek en mensen opleiden. Daarom heb ik drie jaar geleden het roer omgegooid. Nu heb ik een kleinschalig autobedrijf met alleen maar mensen die het vak willen leren.”

Wat is het geheim van goede begeleiding?

(Ronald) “Als leermeester moet je techniek en mensen leuk vinden. En je moet er genoeg tijd voor vrijmaken. Gemiddeld ben ik er vier tot vijf uur per dag mee bezig. Leerlingen mogen hier meteen sleutelen. We bespreken vooraf hoe we een reparatie gaan aanpakken. Vervolgens gaan we samen aan de slag. Tijdens het werk leg ik uit hoe de techniek werkt.”

Is het lastig om gemotiveerde leerlingen te vinden?

(Ronald) “Een leerling moet belangstelling hebben voor techniek. Dat is de basis. De rest kan je aanleren. Ik ben streng en duidelijk. Iedereen moet op tijd komen en zich aan de regels houden. Verder verwacht ik dat leerlingen de beste in hun vak willen worden. Ik hamer erop dat ze moeten doorleren. Ook als ze hun diploma op zak hebben. Autotechnicus is een geweldig beroep. Die liefde wil ik aan iedere leerling meegeven.”

advertorialoomt 2020 oomt basBas van der Horst

Leeftijd: 18 jaar
Opleiding: tweede autotechnicus in opleiding (bbl)

Bas, jij bent een van de leerlingen van Ronald. Hoe bevalt dat?

(Bas) “Op mijn vorige stageplek mocht ik alleen de vloer vegen en simpele klusjes doen. Hier kreeg ik meteen gereedschap in mijn handen. Ronald is een prettige leermeester. Hij is streng, maar hij legt ook uit waarom hij streng is. Hij vertelt rustig hoe het moet en laat mij veel dingen zelf doen. Een betere stageplek kan ik niet wensen.”

Weten hoe je meer uit leerlingen en leerlingbegeleiding haalt? Of heb je zelf een leuke leer- of stageplek beschikbaar? Neem contact op met OOMT Servicedesk via 0800-0155 of ga naar oomt.nl/stage-of-leerplek-beschikbaar-laat-het-weten.

‘Als leermeester moet je techniek en mensen leuk vinden’ | Automotive Online

‘Als leermeester moet je techniek en mensen leuk vinden’

Romy Wielinga Romy Wielinga
• Laatste update:
Foto's: OOMT

advertorialoomt 2020 oomt ronaldRonald van der Velden

Leeftijd: 52 jaar
Opleiding: o.a. eerste autotechnicus, diagnosetechnicus, elektro, apk keurmeester

Je werkt op dit moment samen met enkel twee leerlingen en één stagiair. Hoe is dat zo gekomen?

(Ronald) “Ik heb een autobedrijf gehad met negen medewerkers. Daar was ik drukker met personeelszaken dan met wat ik echt leuk vind: techniek en mensen opleiden. Daarom heb ik drie jaar geleden het roer omgegooid. Nu heb ik een kleinschalig autobedrijf met alleen maar mensen die het vak willen leren.”

Wat is het geheim van goede begeleiding?

(Ronald) “Als leermeester moet je techniek en mensen leuk vinden. En je moet er genoeg tijd voor vrijmaken. Gemiddeld ben ik er vier tot vijf uur per dag mee bezig. Leerlingen mogen hier meteen sleutelen. We bespreken vooraf hoe we een reparatie gaan aanpakken. Vervolgens gaan we samen aan de slag. Tijdens het werk leg ik uit hoe de techniek werkt.”

Is het lastig om gemotiveerde leerlingen te vinden?

(Ronald) “Een leerling moet belangstelling hebben voor techniek. Dat is de basis. De rest kan je aanleren. Ik ben streng en duidelijk. Iedereen moet op tijd komen en zich aan de regels houden. Verder verwacht ik dat leerlingen de beste in hun vak willen worden. Ik hamer erop dat ze moeten doorleren. Ook als ze hun diploma op zak hebben. Autotechnicus is een geweldig beroep. Die liefde wil ik aan iedere leerling meegeven.”

advertorialoomt 2020 oomt basBas van der Horst

Leeftijd: 18 jaar
Opleiding: tweede autotechnicus in opleiding (bbl)

Bas, jij bent een van de leerlingen van Ronald. Hoe bevalt dat?

(Bas) “Op mijn vorige stageplek mocht ik alleen de vloer vegen en simpele klusjes doen. Hier kreeg ik meteen gereedschap in mijn handen. Ronald is een prettige leermeester. Hij is streng, maar hij legt ook uit waarom hij streng is. Hij vertelt rustig hoe het moet en laat mij veel dingen zelf doen. Een betere stageplek kan ik niet wensen.”

Weten hoe je meer uit leerlingen en leerlingbegeleiding haalt? Of heb je zelf een leuke leer- of stageplek beschikbaar? Neem contact op met OOMT Servicedesk via 0800-0155 of ga naar oomt.nl/stage-of-leerplek-beschikbaar-laat-het-weten.